El Museu de la Pesca il·lustra l'atac corsari de Barba-Rossa a la vila de Palamós

Palamós

Data: 18/05/2018

INTERVÉ: Glòria Ñaco, tècnica del Museu de la Pesca de Palamós

Una exposició al Museu de la Pesca introduirà el públic visitant als fets que van succeir l'octubre de 1543. El dibuixant i dissenyador Ferran Casellas ha creat 15 il·lustracions de gran format, que reprodueixen les escenes d'aquell cruent atac. Amb l’ús impactant del traç i el color transmet la cruesa, la violència i la destrucció viscuda.

La temàtica de pirates i corsaris que enguany té el festival, també ha motivat l'organització d'un joc de pistes que s'adreça al públic juvenil i que té com a objectiu descobrir els diversos senyals i paranys que s'hauran amagat pel barri vell de Palamós i que permetran als participants escapolir-se de l'atac pirata.

Recordant l'atac de Barba-rossa a Palamós

En aquest sentit el festival inclourà l'exposició “Barba-rossa, Palamós 7 d’octubre de 1543. 475 anys de l’atac corsari (1543-2018)” que s'inaugura avui a les 18 h, al Museu de la Pesca. Mitjançant aquesta mostra el públic visitant s'introduirà en els fets que van succeir aquell octubre de 1543.

El dibuixant i dissenyador Ferran Casellas, palamosí establert actualment a Olot, ha creat 15 il·lustracions de gran format, que reprodueixen les escenes d'aquell cruent atac. Amb l’ús impactant del traç i el color, Casellas transmet la cruesa, la violència, el desànim i la destrucció viscuda aquells dies per la població de Palamós. Per aconseguir-ho, s’inspira en la crònica redactada pel notari de Palafrugell Antic Brugarol, testimoni directe dels esdeveniments.

Un colpidor testimoniatge que, anys més tard, en el 1730, va ser transcrit pels Jurats palamosins

Seguint el fil argumental del notari Brugarol, que es pot llegir íntegrament a l’inici de la visita –tant en el català del segle XVI com en una versió actual i en idiomes-, l’exposició vol posar de relleu la crueltat del fet pirata i corsari que visqué la Mediterrània en segles passats, allunyant-se de la visió romàntica i cinematogràfica d’aquest gènere. Per això el dibuixant és fidel en tot moment tant als fets com als decorats, espais, embarcacions, robes o objectes de l’època.

L’exposició s’adreça a un públic familiar, i especialment infantil, que de segur se sentirà atret per aquesta història. L’exposició “Barba-rossa, Palamós 7 d’octubre de 1543. 475 anys de l’atac corsari (1543-2018)” es podrà visitar al Museu de la Pesca fins al 4 de novembre.
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura