"És Farina de Girona" preveu un 50% menys de la producció de blat

Sobreviure la davallada de flequers artesans i diferenciar-se del pa econòmic és l'objectiu del projecte "És Farina de Girona" i el "Pa de la Tramuntana", una iniciativa promoguda per l'IRTA i el Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines per produir farina i pa de qualitat. Aquest any, però, els experts asseguren que les pluges tardanes haurien pogut provocar que la producció de blat no arribi a la meitat del que seria habitual.

El nombre de flequers artesans a Catalunya ha disminuït dràsticament en els darrers anys, ja que la competència amb el pa industrial els ha suposat un greu problema. De fet, aquest sector ha de diferenciar els seus productes pel valor i qualitat, si vol sobreviure.

Per aquest motiu, ara fa 12 anys el Gremi de Flequers Artesans de les Comarques Gironines i l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries van impulsar el projecte "És Farina de Girona", que després en va sorgir el "Pa de la Tramuntana", elaborat amb blat cultivat exclusivament entorn del parc natural dels Aiguamolls de l'Empordà, i que es caracteritza per un aroma molt intens a espigues de blat.

Així, aquest pa, cultivat per més de 30 pagesos, es produeix en 50 obradors del Gremi i es poden adquirir a 250 punts de venda, des d'on s'anima als consumidors a decantar-se per aquest producte de proximitat i valors.

Actualment, el projecte, que és el principal a Catalunya que promou els valors de la proximitat, la qualitat del producte, i la sostenibilitat treballa amb 4 varietats de blat cultivades en una xarxa de 300 hectàrees de conreu, i cada parcel·la disposa d'un rètol amb les dades de producció de la persona productora.

La producció habitual de les parcel·les s'apropa a les 1.200 tones anuals de blat, però aquest any, es preveu que no s'arribi al 50% de la collita , ja que la sequera i les pluges tardanes de juny han portat massa humitat en el moment en què el blat ja està format i sec.

I és que la humitat desperta la germinació del blat i fa que ja no sigui apte per a fer-ne farina. Així i tot, encara que no es produeixi la quantitat esperada, si s'assegura que la qualitat del producte serà la mateixa.

De totes maneres,"És Farina de Girona" ha crescut en nombre de clients arran de la guerra a Ucraïna, que va fer incrementar el preu del blat a la llotja de Chicago i el dels pagesos gironins va quedar per sota. Ara bé, l'objectiu del projecte tampoc és incrementar el nombre de consumidors, ja que probablement no podrien produir-ne més del que ja produeixen, així que el que els interessa, és mantenir al client habitual i la qualitat del pa en si.

D'altra banda, també és important adaptar en tot moment les pràctiques agrícoles i orientar-les al context climàtic actual en la mesura del possible, per aquest motiu, des d'IRTA es procura oferir estratègies i recomanacions sobre la fertilització raonada del nitrogen o l'ús de fitosanitaris i de la certificació de la producció integrada.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura