Sant Feliu inaugura una exposició sobre envelats

Intervé: Francesc Albardaner, comissari de l'exposició

És una de les estructures arquitectòniques més curioses nascudes a Catalunya. L'envelat està fet a partir d'uns fonaments de ferro i de tela de veles marineres i representa un dels avenços en construccions més significatius d'inicis de S.XIX. Aquesta creació va nèixer fruit de la idea de mariners de l'època, que construïen vaixells per viatjar als territoris d'ultramar. 

Més enllà del fet arquitectònic, els envelats van significar una nova manera de socialitzar per les classes populars al litoral català, ja que van accedir al ball i a l'esbarjo dins aquests recintes. En un moment on sorgeix l'eclosió de la societat industrial arreu d'Europa, els centres culturals i els casinos que tenen un cert poder adquisitiu es van dedicar a instal·lar envelats per grans esdeveniments.  

Així doncs, a partir d'aquest mes de febrer es pot visitar l'exposició "Envelats. Arquitectura singular i símbol de la Festa Major" a l'Antic Hospital de Sant Feliu de Guíxols. L'exposició va a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l'Institut Ramon Muntaner, però la iniciativa de portar-la a Sant Feliu de Guíxols ha sigut del Museu d'Història.  

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura