50 anys de la destrucció de l'absis de l'església de Sant Pere de Palau-Sator

50 anys de la destrucció de l'absis de l'església de Sant Pere de Palau-Sator
Palau-sator

Data: 25/01/2019

L'església de Sant Pere de Palau-Sator commemorarà el dilluns 4 de febrer a les set de la tarda el  50è aniversari de la destrucció de les pintures de l'absis de l'església. Durant l'acte, que estarà presidit per la consellera de Justícia, Ester Capella, es presentarà públicament la restitució virtual de les pintures, que es farà mitjançant una projecció de mapping.


L'agressió de l'ultradreta l'any 1969
Amb aquest acte, que es planteja com un exercici de memòria història, l'Ajuntament de Palau-sator vol recordar un dels episodis més tristos de la seva història recent. El 4 de febrer de 1969, a les 19 h, quatre desconeguts van agredir brutalment el rector de la parròquia de Sant Pere de Palau-sator, Nicolau Moncunill (1930), i el p intor Lluís Bosch (1941), i tot seguit van destruir les innovadores pintures de l’absis de l’església, que s’havien presentat públicament poques setmanes abans, durant les festes de Nadal. Aquest episodi il·lustra a la perfecció el context d’intolerància i manca de llibertats en què es trobava immers el país durant el franquisme.

L’agressió i la destrucció de les pintures, perpetrada per un escamot d’extrema dreta, van tenir un gran ressò a l’època, tant a dins com a fora del país. Mig segle després, els fets perviuen amb força en la memòria col·lectiva, no només de Palau-sator, sinó d’una bona part de la comarca, ja que la rectoria de Sant Pere va ser en aquella època un dels epicentres polítics, culturals i socials més actius de la lluita contra la dictadura. 

Des de l’Ajuntament s'ha mantingut ben viu el record d’aquells fets perquè més enllà de la qualitat artística o de l’interès ecumènic de les pintures, l’episodi condensa la barbàrie d’una època de repressió, d’intolerància i manca de llibertats.


50 anys dels fets
Ara, coincidint amb el 50è aniversari d’aquells fets, l'Ajuntament ha cregut oportú recuperar el seu llegat i posar en valor la seva memòria, en un exercici que reivindiqui la llibertat com a fonament en les relacions personals de convivència de la nostra societat. Per aquest motiu, l’Ajuntament restituirà les pintures virtualment mitjançant una projecció digital i obrirà un petit centre d’interpretació amb material de l’època, perquè les pintures puguin ser interpretades correctament.

L’acte institucional i la presentació de la restitució virtual de les pintures es farà el dilluns 4 de febrer, a les 19 h, 50 anys després, el mateix dia i a la mateixa hora en què el rector i pintor van ser agredits, i les pintures destruïdes. L'acte comptarà amb la presència dels dos protagonistes, a qui l'Ajuntament vol transmetre el seu reconeixement i escalf. També hi assistirà la consellera de Justícia de la Generalitat, Ester Capella, que presidirà l’acte.

Es tracta, en el seu conjunt, d'un exercici de memòria històrica, amb el qual l'Ajuntament també vol contribuir a restituir la dignitat de les dues víctimes que directament van patir l’agressió.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Cultura