En marxa el projecte FUTURECORK coordinat per Fundació Institut Català del Suro

v
La Fundació Institut Català del Suro coordina el projecte FUTURECORK on centres de recerca i entitats del sector de tot l'Estat treballen en 16 accions per millorar la resiliència de les suredes i optimitzar el sector surer a la situació ecològica econòmica i social. El projecte té una durada de dos anys i compta amb un pressupost global de més d'un milió d'euros.

Aquests dies la Fundació Institut Català del Suro està treballant en tres tipus de paviment a través de taps de suro reciclats i utilitzats. Estan construint un terra de suro per a parcs infantils, paviment com aquests que decoren el voltant dels arbres, o d'altres simplement per cobrir l'asfalt i caminar per damunt d'una superfície més còmoda.

Aquesta és una petita mostra dels treballs que realitzen i que formen part del projecte FUTURECORK. Aquesta iniciativa compta amb 16 accions de treball que aborden diversos reptes com la millora de la resiliència de les suredes i dels seus serveis ecosistèmics, la valorització dels productes i subproductes del suro o el foment de l'emprenedoria rural amb igualtat de gènere per combatre la despoblació.
 

El que es pretén és que el sector surer sigui més resilient al canvi climàtic, a la perspectiva mediambiental, però resilient també des de la perspectiva vinculada a la bio-economia. El que pretenem és generar emprenedors i emprenedores que es dediquin al món del suro i també busquem trobar més peladors i peladores, integrar gent jove, noies també en aquest món de la pela. També pretenem buscar sistemes de gestió dels boscos de surera perquè resisteixin millor aquests canvis, aquesta sequera"- Albert Hereu, director de la Fundacio Institut Català del Suro

Des de la Fundació Institut Català del Suro posen èmfasi en les accions vinculades als serveis ecosistèmics i també en la necessitat d'innovar i emprendre en el sector industrial del suro.
 

Hi ha fins a 16 accions, molt diferents entre elles, algunes vinculades als serveis ecosistèmics. El que pretenem és calcular la petjada de carboni i els beneficis socials i ambientals que proveeix el sector espanyol. Això és important perquè les polítiques europees van en aquest sentit i creiem que el futur serà una eina molt adequada i necessària per als gestors i gestores forestals. Pretenem també que a mitjà termini existeixi un sistema integrat de gestió per recollida de tots els taps de suro a Espanya, una iniciativa que hem començat a Catalunya i volem que sigui extensiva a tot Espanya i un altre que em fa especial il·lusió és l'àmbit de l'emprenedoria. Aquí a Catalunya el sector industrial està molt vinculat als taps de suro, però creiem que hi ha molta oportunitat de negoci més enllà d'aquest."

La intenció és que amb aquest projecte, el sector a Espanya sigui més competitiu i recuperi el lideratge mundial. Hi participen tres centres de recerca, una universitat, una agrupació de gestors forestals i una confederació de silvicultors. El projecte té una durada de dos anys i és finançat pel Ministeri de Transició Energètica amb un pressupost d'1.400.000 euros.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Economia