El Pla de Xoc de control del coipú redueix un 40% la població

Ullastret

Data: 22/03/2024

El Coipú és una espècie exòtica invasora que viu de forma permanent a les comarques gironines i està afectant les explotacions agrícoles. Per això el 2023 el Departament d'Acció Climàtica va posar en marxa un Pla de Xoc per controlar-ne la població. Aquest matí s'han presentat els resultats a Ullastret, al Baix Empordà.

Formen part d'una de les dues brigades del Pla de Xoc de control del coipú, una espècie exòtica invasora que viu de forma permanent a les comarques del Baix Empordà, l'Alt Empordà, la Garrotxa, el Pla de l'Estany, el Gironès i la Selva. La seva sobrepoblació genera problemes en les explotacions agrícoles, especialment als camps d'arròs i als parcs naturals de la demarcació. Per això, el Departament d'Acció Climàtica va posar en marxa l'any passat accions per disminuir-ne la població. Durant el 2023 s'han reduït fins a un 40%.
 

Si la focalitzem en aquells espais on l'espècie feia menys danys a la biodiversitat o l'agricultura podríem parlar d'una reducció en determinats espais entre el 70 i 90% i per això estem satisfets d'experiència, creiem que és una experiència capdavantera en el control d'una espècie invasora exòtica". Anna Barnadas, secretària d'Acció Climàtica

Ara mateix podem assegurar que no hi ha hagut cap nova colonització, per tant, a escala d'expansió podem dir que l'hem frenada, però a escala d'individus on estan ubicats continuen la seva feina de reproducció, per tant, és una feina que no podem deixar hem d'estar atents i vigilar sempre la població"

Les dues brigades específiques s'encarreguen de capturar els coipús en aquestes gàbies. També compten amb la participació del Cos d'Agents Rurals en operacions especials. Es centren sobretot en zones humides i en els cursos fluvials on es concentren aquest tipus d'animals.

Tot això ha permès minimitzar els danys als cultius. Des de l'Associació de Defensa Vegetal de l'Arròs de Pals asseguren que des que es va posar en marxa el Pla de Xoc no hi ha hagut cap afectació important.

D'altra banda, en el marc del Pla de Xoc, s'han elaborat els protocols d'actuació i de priorització, i també s'ha fet una planificació de forma adaptativa de les zones i èpoques d'actuació per al control de l'espècie. També s'ha establert un seguiment demogràfic i sanitari de les poblacions de coipú en col·laboració amb l'IRTA i la Facultat de Veterinària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Des del Departament d'Acció Climàtica continuen treballant en la intensificació d'aquest Pla de Xoc mitjançant la preparació d'una formació específica en el control d'espècies exòtiques invasores per a futurs professionals i en la capacitació i transferència tecnològica a treballadors que ja actuen en aquest àmbit.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient