Les mesures adoptades per la Taula del Ter comencen a donar fruits

Baix Empordà

Data: 10/03/2018

Intervé: Josep Maria Rufí, President de la Junta d'Usuaris del Ter i Alcalde de Torroella de Montgrí i l'Estartit

Les mesures impulsades per la Taula del Ter comencen a donar fruits. Febrer ha registrat el mínim històric de trasvassament d'aigua a l'Àrea Metropolitana de Barcelona ajudat per la meteorologia però també pels primers resultats de les mesures que es van acordar a l'estiu entre Govern, Ajuntaments, entitats ecologistes i comunitat de regants.

El mes de febrer el volum d'aigua que es va traspassar a l'Àrea Metropolitana de Barcelona va ser de 8,3 metres cúbics per segon (m3/s)  i amb un cabal mig resultat de 3,4 m3/s quan habitualment és d'uns 5 m3/s.

Garantir el cabal ecològic i els usos de boca, industrial i agrícola

Actualment el volum d'aigua que es traspassa a la deficitària conca del Llobregat supera el 70%, el que afecta, sobretot en casos de sequera, als ecosistemes fluvials.

Garantir el cabal ecològic a tots els trams del riu i les necessitats de la ciutadania, la indústria i l'agricultura va ser l'objectiu amb el que a l'estiu es va tancar un acord  perquè el 2028 el trasvassament cap a l'Àrea Metropolitana de Barcelona no superi el 30% del cabal del riu.
Per tal de garantir aquestes xifres la Taula del Ter ha impulsat tot un seguit de mesures que comencen a tenir els seus fruits, gràcies també a qüestions conjunturals com la pluviometria del febrer o la neu a la capçalera del riu.

Mesures com la  la captació d'aigües subterrànies de la conca del Llobregat, l'ampliació de la capacitat de les dessaladores del Llobregat i La Tordera i també la millora de l'eficiència dels sistemes de transport d'aigua de boca i depuració d'aigües residuals.

Un trasvassament inaugurat pel dictador Francisco Franco

El trasvassament de l'aigua del Ter a Barcelona el va inaugurar el dictador Francisco Franco el 2 de juliol del 1966 com una de les obres d'enginyeria més importants i cares de l'època. Havia de solucionar el greu problema d'abastament d'aigua de la capital catalana i garantir el seu creixement poblacional i industrial.

Des de llavors l'ús de l'aigua ha anat creixent i el riu s'ha anat assecant ajudat també pel canvi climàtic i els períodes de sequera, fins al punt que avui en dia no es pot garantir un mínim cabal ecològic ni es compleixen els mínims fixats per l'ACA. El riu al pas per Girona ha de tenir un mínim de 4,60 metres cúbics per segon i actualment és de 3.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient