Restauren l'abocador de Can Català al Parc Natural del Montgrí

Restauren l'abocador de Can Català al Parc Natural del Montgrí
Torroella de Montgrí

Data: 10/01/2019

La Diputació de Girona, La Caixa i els Ajuntaments de l'Escala i Torroella han iniciat els treballs de restauració de l’abocador de Can Català, al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. L’objectiu és recuperar una antiga zona d’extracció de sorres que, durant els anys setanta, es va utilitzar com a abocador de runes.

Les actuacions permetran eliminar part de la runa; restablir els sistemes naturals; crear les condicions òptimes per potenciar la flora i la fauna autòctones, i tornar a donar un ús social a l’espai per mitjà de la recuperació d’un camí històric situat entre els dos termes municipals. La primera fase d’execució del projecte té un pressupost total de 64.000 euros. 

La restauració dels sistemes naturals inclou la retirada física de les acumulacions de runa i residus presents a la zona i la creació de noves rampes. També preveu l’erradicació d’espècies de flora exòtica, la sembra de gramínies per evitar processos erosius, la naturalització de l’espai amb la creació de nous hàbitats, la plantació d’arbrat i arbusts propis de la zona i la desbrossada de la vegetació per potenciar l’estrat arbustiu. 


La recuperació d’un camí històric

El camí dels Termes és un sender històric que enllaça cala Montgó i el Mas Puig. Actua de línia divisòria entre els termes municipals de l’Escala i Torroella i entre les comarques de l’Alt Empordà i el Baix Empordà. Té un elevat interès paisatgístic, arquitectònic (per la presència de parets de pedra seca) i natural (sobretot per la presència de flora singular i d’interès).

 

Durant els anys noranta, ja es va recuperar part del traçat del camí dels Termes, entre el Mas Puig i el carrer dels Cossis. S’hi van reconstruir parets de pedra seca que s’havien deteriorat pel pas del temps a causa del recobriment de la vegetació i per l’extracció de pedres que es van aprofitar per a la construcció.

 

Al tram final que transcorre per la zona de Can Català, també s’hi va obrir un traçat provisional que no corresponia al recorregut originari, ja que no ho permetia la presència de desnivells i de talussos i l’orografia irregular provocada pels diferents abocaments. Aquesta primera intervenció va permetre recuperar un tram de camí que s’ha utilitzat molt per a passejades, senderisme i bicicletes.

 

L’obertura i consolidació d’un nou tram del camí dels Termes suposa l’eliminació de l’actual traçat i l’obertura d’un de nou, amb el mateix recorreu que l’original. Inclou la construcció de diferents trams de murs de pedra seca, la delimitació del camí amb pedres, la creació d’una petita zona d’estada i la plantació d’arbrat per tal de dotar l’espai de punts d’ombra. També s’hi preveu la instal·lació d’un plafó informatiu i de banderoles indicatives. Aquestes actuacions es complementen amb la neteja del gual que travessa la pista forestal del Milà, la col·locació d’elements vegetals per tancar els diferents corriols que s’endinsen per les finques adjacents i el tancament per evitar l’aparcament de vehicles a la zona de dunes. 

 

Nota: Adjuntem dues imatges de l’abocador de Can Català, on tindran lloc les actuacions. L’autora de les fotografies és Bet Mota (Naturalea).

 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient