Torroella fa costat a l'AMPA del Guillem de Montgrí en la gestió del menjador

Torroella fa costat a l'AMPA del Guillem de Montgrí en la gestió del menjador
Torroella de Montgrí

Data: 06/07/2018

El Ple de Torroella de Montgrí es va posicionar per unanimitat a favor de l'Escola Guillem de Montgrí en defensa del seu model de gestió del menjador.

D'aquest manera, l'Ajuntament es posiciona al costat de l'AMPA en el conflicte que s'ha obert arreu del país arran de l’entrada en vigor de la nova Llei de contractes del sector públic i la retirada, per part de la Generalitat i els consells comarcals, de la gestió directa dels menjadors a les AMPA. Amb la nova llei, els serveis jurídics del Consell Comarcal del Baix Empordà, que és qui té delegada la competència dels menjadors de les escoles públiques de primària de la comarca, entenen que cal convocar un concurs i que, per tant, no es poden reeditar els convenis que s’havien firmat amb les associacions de famílies.

El temor a la mercantilització del servei

No obstant això, les AMPA i la FAPAC discrepen sobre la interpretació de la llei diuen que jurídicament és possible mantenir l’actual sistema. Critiquen que es tracta més d’una qüestió de voluntat política amb l’objectiu de recuperar el control del servei de menjador per cedir-lo a grans empreses del sector. També asseguren que la informació és confusa i les entitats demanen poder afrontar aquest debat amb el consell en una taula de treball conjunta.

El Consell Comarcal del Baix Empordà ja ha comunicat a l’AMPA del Guillem que no renovarà el conveni de gestió i que portarà tota la gestió dels menjadors directament, fent servir un concurs públic de l’any passat, dividit en dos lots, nord i sud de la comarca. Pels propers anys, el consell comarcal es planteja fragmentar els lots perquè empreses més petites puguin optar al servei.

Aquesta situació ha generat alarma i molts dubtes entre les AMPA que veuen en aquesta operació un greu perill degut a que comportarà una important pèrdua de control sobre els aspectes del menjador escolar dificultant enormement l'adaptació a les necessitats i al projecte educatiu de cada centre. No serà una gestió de proximitat com fins ara. S’acaba el fer servir proveïdors locals, productes KM 0 i fa que el menjar dels infants passi a convertir-se en un negoci mercantil.

Un servei proper a l'usuari i arrelat al territori

Anna Maria Mercader, regidora d'Ensenyament, recorda que la gestió directa del menjador per part de l'AMPA del Guillem de Montgrí, té molt valor no només per al centre educatiu, sinó per al territori, ja que utilitzen proveïdors locals, productes KM O i permet exercir un control més directe des del mateix centre educatiu, cosa que no passarà amb una gran empresa externa que pugui fer-se amb la gestió dels menjadors de mitjan comarca.

Com s'exposa a la moció, la gestió de les AMPA, permet d'una banda, una flexibilitat per adaptar les condicions del menjador, tant pel que fa la menú com al monitoratge a les necessitats i interessos de l'alumnat i les seves famílies.

De l‘altra, permet que, en coordinació, amb els centres educatius, s'integri la tasca del menjador escolar al projecte educatiu del propi centre. Així, la gestió de les AMPA permet vetllar pels aspectes dietètics i hàbits alimentaris i també per tots els aspectes educatius relacionats amb els mateixos i amb l'esbarjo durant l'estona del menjador.

Gestions municipals

Mercader ha explicat que tant ella com l'alcalde, Josep Maria Rufí, han fet gestions personals amb responsables del consell comarcal i amb el nou director dels serveis territorials per demanar que reconsiderin la decisió i mantingui la gestió del menjador a l'AMPA del Guillem del Montgrí, atesa la seva singularitat i el seu bon funcionament. També recorda que l'Ajuntament hi ha fet importants inversions per millorar-ne les condicions de la cuina i el menjador.

En la moció aprovada anit s'insta la Generalitat, i concretament al Departament d'Ensenyament, a que trobi una fórmula jurídica per tal que les AMPA puguin gestionar els menjadors escolars. També s'insta el Consell Comarcal del Baix Empordà a buscar alternatives de sistema de gestió dels menjadors mentre no es trobi la fórmula jurídica abans esmentada, per tal de preservar el sistema actual de gestió per part de les AMPA que hi estiguin interessades.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Societat