Begur ret homenatge al dibuixant Jordi Macabich, que va retratar la gent del poble

Begur ret homenatge al dibuixant Jordi Macabich, que va retratar la gent del poble
Begur

Data: 05/03/2019

Begur ret homenatge a l’agent, director artístic i dibuixant de còmic Jordi Macabich i Potau amb una mostra que recull la seva vida i obra, posant un especial èmfasi als dibuixos que va fer a la gent de Begur i que va regalar als protagonistes.

La mostra, “Jordi Macabich, entre amics”, que s’inaugurarà oficialment divendres, a les 18,30 a la sala d’exposicions del Centre Cultural Escoles Velles, comptarà amb una quarantena d’obres cedides i es complementarà amb una part de l’exposició que es va dedicar a Macabich al Centre Tecla Sala de l’Hospitalet de Llobregat. La mostra es podrà veure fins al 30 de març.

La cessió dels dibuixos o il·lustracions de veïns de Begur ha estat possible arran d’una crida de col·laboració de la mateixa entitat organitzadora. L’exposició a Macabich, a part d’homenatjar la seva feina a través dels seus dibuixos, també vol que serveixi per recordar la persona i la seva vinculació amb Begur. Macabich, molt vinculat a Begur, on tenia molts amics, és molt conegut pels seus dibuixos de còmic, com el que apareix a la capçalera de la revista municipal Es Pedrís Llarg.

Una relació estreta amb Begur
El dibuixant va conèixer Begur arran de la relació d’amor i professional molt estreta amb la seva dona, Violeta Suárez. Encara són molt recordades les tardes que entrava al bar Farolillo demanant un ‘macabillo’, un mot que s’havia inventat jugant amb les lletres del seu cognom. Els begurencs el recorden com una gran persona, alegre, optimista i simpàtica. I també per haver immortalitzat a gent del poble a través dels seus dibuixos que després regalava als mateixos protagonistes.

Macabich (Barcelona 1925-2015) era un dibuixant de formació autodidacta. Va començar a treballar, a finals dels anys 40 del segle passat, en còmics unitaris del segell Ameller i després en col·leccions d’aventures d’aquest mateix segell, alternant aquestes tasques amb historietes destinades a revistes humorístiques, com TBO, PBT, Rialles de por o Pulgarcito. El seu treball  va començar sent com a il·lustrador de seccions didàctiques, però després va col·laborar en historietes d’una sèrie que faria la seva signatura molt popular: L’inspector Dan. Macabich va fer tota classe d’historieta en els anys cinquanta i va participar en còmics romàntics, o d’aventures.

En la seva obra dibuixada va demostrar aviat un fort caràcter, un gran domini de la composició i del traç, molt influït pels grans mestres americans. El més destacat del seu estil va poder ser el seu entintat, generós i llaminer, que conferia vigor a l’escena i fortalesa als personatges gràcies al seu hàbil domini dels contrastos. L’any 1957, va fundar amb ajuda de Barry Coker l’agència Bardon Art, que servia obra d’autors espanyols (historieta i il·lustració) per als mercats internacionals. Durant tot el temps que va treballar com a agent no va perdre el contacte amb els professionals que va representar, i de fet va mantenir durant anys reunions i menjars molt freqüents amb dibuixants i teòrics a Barcelona.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Societat