La comunitat marroquina del Baix Empordà viu l'Espanya-Marroc amb el cor dividit

Intervenen: Mohamed Jilali i Nagim Azzouz

La tercera jornada al Grup B del Mundial de Rússia 2018 tenia reservada una cita amb la història. Espanya i Marroc s'enfrontaven per primera vegada des de fa 57 anys. Els africans, a més, no disputaven una Copa del Món des de França 98. Més enllà del terreny de joc, però, el duel es viuria intensament davant de les pantalles de casa nostra com si d'un derbi es tractés.

La comunitat estrangera més nombrosa

I és que al Baix Empordà la població estrangera nascuda al Marroc és la més nombrosa. El 2017, dels 132.906 habitants de la comarca, 9.389 eren nascuts al país magribí. Això suposa un 7,06% del total de la població i un 32,3% de la immigració. Destaca més encara el cas de Palafrugell, el municipi baixempordanès amb més habitants d'origen marroquí, tant en nombre com en percentatge. Dels 22.725 vilatans, 2.780 són nascuts al Marroc. Això és el 12,23% de la població total i un important 50,28% dels estrangers. A tots ells s'hi han de sumar els fills i els néts de tots els que s'hi han establert i que fan que la comunitat marroquina sigui molt més nombrosa encara. 

Amb el cor dividit

A Palafrugell, en concret, un dels bars de moda és el Nou Holland. Aquest negoci de kebabs i pizzes està regentat pels germans Karroum. Els més grans de la família són del Marroc, mentre que la resta són espanyols de naixement. El mateix passa amb la seva clientela: és un punt de trobada de gent de tots els origens. Allà el partit es va viure de forma especial, sobretot entre els que sentien els colors del Marroc: no volien marxar de Rússia amb les mans buides però, sabent-se ja eliminats abans del xiulet inicial , tampoc no volien complicar l'accés a vuitens d'Espanya.

Sigui com sigui els marroquins van fer suar de valent a la 'Roja', que en qüestió d'instants, i amb l'aparició estrella del VAR, va passar de patir per la classificació a aconseguir el primer lloc del grup. Per uns seguidors, un 2-2 meritori; pels altres, un objectiu assolit. Per tots ells, un vespre de convivència reflex de la realitat viscuda als nostres carrers.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Societat