L'UGT alerta de la temporalitat i envelliment del mercat laboral del Baix Empordà

Baix Empordà

Data: 23/02/2018

Temporalitat, envelliment i manca de perspectives per fer un projecte de vida. Tres cares d'un mateix prisma que és un autèntic contratemps perquè el Baix Empordà esdevingui una comarca laboralment atractiva. Amb aquesta diagnosi UGT alerta que malgrat l'eufòria per dades de l'atur puntualment positives, xifres rècord de turisme i sensació que s'ha sortit de la crisi, la situació sociolaboral de la comarca és preocupant.

El sindicat ha elaborat un informe sobre la situació sociolaboral a la comarca amb dades del 2017 i comparativa en aquesta darrera dècada de retallades i pèrdues de drets i condicions laborals on el concepte 'crisi' ha estat omnipresent.

Estacionalitat i monocultiu


El primer element que destaca és que la comarca té una enorme estacionalitat que fa que l'atur estigui disparat sobre la mitjana gironina a l'hivern i per sota a l'estiu. Una estacionalitat que repercuteix en temporalitat i per tant precarietat 'ergo' impossibilitat de bastir un projecte de vida.

El segon element preocupant segons el sindicat és l'excessiu monocoltiu del sector serveis. Una dependència que reforça la temporalitat i que fa que inclós parlin de 'bombolla del sector serveis'. La comparació amb comarques industrials com el Baix Llobregat és simptomàtica. Si la diferència entre l'atur d'estiu i el d'hivern és del 26% a l'Empordà, en comarques industrials no arriba al 3%.

A l'estacionalitat i monocoltiu econòmic s'hi suma com un peix que es mossega la cua l'envelliment de la població. La manca de perspectives per desenvolupar un projecte de vida fa que el jovent marxi a altres indrets i es perdi talent.

Apostar  per la industrialització

Davant d'aquest panorama d'estacionalitat, monocoltiu i envelliment el sindicat demana apostar per un turisme de qualitat, que no elitista, sostenible i respectuós amb el territori i la industrialització en sectors amb valor afegit o lligats a l'entorn com podrien ser les tecnologies, el sector primari o l'artesania.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Economia