Santa Cristina col·locarà un 'stolperstein' en record del veí víctima del nazisme

Santa Cristina col·locarà un 'stolperstein' en record del veí víctima del nazisme
Santa Cristina d'Aro

Data: 04/05/2018

L’Ajuntament de Santa Cristina col·locarà una llamborda Stolperstein al davant de la façana de l’antic ajuntament, a la plaça Baldiri Reixac, en record del veí que va ser deportat i va morir a un camp de concentració nazi, Eusebi Vicens Saguer, en un acte de recuperació històrica. Vicens ja va ser homenatjat el 2016 amb una placa al mas Ballester, on va ser masover, però ara s’ha decidit col·locar-li una llamborda de memòria, ja que aquesta és la forma memorial que s’ha anat estenent com a estàndard a tota Europa. Així ho va acordar per unanimitat el ple de l’Ajuntament. “Santa Cristina d’Aro no pot restar al marge d’aquest homenatge als deportats de la nostra ciutat. Cal recordar perquè no es torni a produir un horror com aquest. I cal homenatjar als que varen donar la seva vida per la llibertat de totes i de tots. Per això proposem la instal·lació d’aquestes llambordes i, també, plantegem que siguin una eina pedagògica per a les noves generacions”, ha recordat la regidora de Cultura i Ensenyament, Sònia Pujol.

Paral·lelament, l’acord municipal planteja que es facin activitats entre els i les escolars per recordar-los i educar-los en el respecte a la vida i el rebuig a qualsevol ideologia totalitària. Des de l’Ajuntament, s’és conscient que la memòria històrica és important com a eina de dignificació i record per a les persones que han sigut víctimes de guerres, pogroms o persecucions diverses per raons ètniques, ideològiques, religioses o de qualsevol tipus. Alhora, i més enllà del record necessari, crear espais de memòria és imprescindible per fer pedagogia dels valors de la pau, de la tolerància i del respecte entre les generacions més joves.

La col·locació de la llamborda vol que serveixi per conèixer una mica més la historia Santa Cristina d’Aro pel que fa al període de la Guerra Civil i de la Postguerra, que és un dels episodis més rellevants de la nostra història recent. I especialment la de les persones empresonades i mortes als camps nazis durant la Segona Guerra Mundial. Eusebi Vicens era natural  de Castell-Platja d’Aro. Davant la fi de la República, Vicens va fugir a França. Allà va ser deportat pels nazis al camp de concentració de Gusen, a Àustria. On hi va morir el 1941, amb 31 anys d’edat.

Per fer-ho possible, el propi acord ja exposa la necessitat de contactar amb l’artista alemany Gunter Demnig, que és qui va crear-les l’any 1993, perquè la realitzi i la col·loqui. Les llambordes estan fetes de formigó de 10 centímetres per costat i recobertes en la part superior d'una fulla de llautó on es graven les dades de les persones víctimes del nazisme. Stolpersteine (stolperstein en singular) vol dir, literalment, pedres de topada.

Des de l'inici del projecte el 1993, s’han instal·lat més de 50.000 llambordins a nou països d'Europa: Alemanya, Àustria, Hongria, Països Baixos, Bèlgica, Txèquia, Polònia, Ucraïna, Itàlia, Noruega i també aquí, a casa nostra. En pocs anys ha esdevingut el memorial més llarg del món. La primera pedra a la península ibèrica es va posar el 2015 a Navàs, i també s’han instal·lat a Sabadell, Igualada, Manresa, Girona, Navàs i Cervera.  A Girona es van col·locar 16 llambordes al Jardí de la Infància el 29 de gener passat. A part de Santa Cristina, qui també ha acordat col·locar una llamborda és l’Ajuntament de Vidreres. Al seu torn, l’any 2012 es va crear una aplicació i un web on es recull la ubicació de les diferents llambordes amb la història de tots els assassinats.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política