Només 4 ajuntaments del Baix Empordà tenen més dones que homes al plenari

Baix Empordà

Data: 04/06/2019

Al Baix Empordà hi ha lleugerament més dones que homes segons el padró municipal però aquesta proporció només es visualitzarà la propera legislatura en 4 dels 36 plens municipals de la comarca. El pensament feminista s'ha instal·lat poc a poc en el discurs institucional però amb dades a la mà la política encara és cosa d'homes.

A la comarca hi ha censades 133.461 persones, de les quals el 50,2% són dones i el 48,8 % homes. Si tenim en compte això només 4 ajuntaments tenen lleugerament més presència femenina que masculina, dos més que el 2015. Són La Bisbal amb 9 regidores d'un plenari amb 17 membres; Pals amb 6 regidores en un ple d'11 membres, Forallac amb cinc regidores d'un ple de 9 membres i Palau-Sator amb 4 regidores d'un ple de 7 membres.

15 Ajuntaments amb paritat tècnica

Essent més laxes amb el concepte paritat i tenint en compte que les ajuntaments mai són parells, hi ha empat tècnic, amb un home més, a 15 municipis més. Palamós, Torroella de Montgrí i l'Estartit, Calonge i Sant Antoni, Santa Cristina d'Aro, Cruïlles-Monells i Sant Sadurní de l'Heura, Verges, Vall-Llobrega, Corçà, Gualta, Parlavà, La Pera, Rupià, Serra de Daró, Ullà, Jafre i Garrigoles.

Hi ha casos dramàtics com els de Foixà on en un ple de 7 membres no hi ha ni una sola dona; o els de Regencós, Bellcaire, Albons, Vilopriu i Colomers on només n'hi ha una. Dels 9 municipis més grans de la comarca treuen targeta groga Begur amb 3 dones per 8 homes i Palafrugell amb 6 dones per 15 homes.

ERC el partit amb  més regidores

Pel que fa als partits, ERC és la formació que més dones tindrà als plenaris tant en números absoluts com en percentatge. Els republicans tindran 122 seients dels quals 59 seran dones, el 48,4% del total.

El següent partit amb més dones als plens serà Tots per l'Empordà amb 14 de 32, el 43,8%.

Entre el 30 i el 40% de dones als càrrecs electes hi ha formacions com el PSC (35,1%), la CUP (33,3%), JxC (32,5%) i UPM (30,8%). En Comú Podem es queda a poc del 30% i treuen un 0 rodó C's, EB i PP amb cap dona dels seus cinc, dos i un representant respectivament.

La llei exigeix paritat

La llei orgànica del règim electoral determina que encada cinc llocs en una llista electoral hi ha d'haver com a mínim un 40% de dones o homes. Els municipis de menys de 3.000 habitants, la majoria del Baix Empordà, estant exempts de complir aquesta llei.

Algunes formacions, com ERC opten de forma general per fer llistes cremallera amb la qual cosa s'asseguren un equilibri en la representació política, generalment dominada per homes.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política