Pactes de govern als ajuntaments: en quin estat es troben les negociacions?

Baix Empordà

Data: 05/06/2019

Ha passat una setmana i mitja des de les eleccions municipals del 26 de maig i a alguns dels principals pobles de la comarca del Baix Empordà ja saben qui hi manarà. En d'altres, en canvi, tot sembla estar gairebé tan verd com el primer dia. Anem a repassar les reaccions que hem pogut recollir. 

Palamós

Òbviament a Palamós és on no ha fet ni falta negociar. La folgada majoria absoluta d'Esquerra, amb 10 de 17 regidors pels de Lluís Puig els atorga automàticament el govern. Des del primer dia van avançar que estarien oberts a negociar amb tothom. En aquesta línia, Raimon Trujillo de JxCat, va declarar aquest dimarts a Ràdio Palamós que volen que el govern els tingui en compte. 

Torroella de Montgrí

Torroella de Montgrí i L'Estartit és el primer municipi que va formalitzar un pacte. Semblava cantat però aquest dissabte es va fer oficial: els fins ara socis de govern UPM i Esquerra repetiran, aquesta vegada amb les tornes canviades. Jordi Colomí, guanyador dels comicis al capdavant d'UPM amb 6 regidors, serà el batlle torroellenc, mentre que el republicà Marc Calvet serà el primer tinent d'alcalde. 

Palafrugell

A Palafrugell, Josep Piferrer, d'Esquerra, en declaracions a Ràdio Palafrugell, ha anunciat que es posen aquest dijous com a data límit per sumar els seus set regidors als tres de Som gent del Poble i després buscar el tercer soci que permeti la majoria, preferiblement amb Junts per Catalunya. 

Mentrestant, Juli Fernández del PSC, també amb 7 regidors, va emetre un comunicat de premsa explicant  que volia un pacte de govern de canvi amb Som Gent del Poble i disposat, fins i tot, a posar sobre la taula l'alcaldia. 

El tercer en qüestió, Som Gent del Poble, ha confirmat a Televisió Costa Brava a través del seu cap de llista, Joan Vigas, que ERC segueix sent l'opció contemplada, però que cal concretar molts punts del pacte. Consideren que s'ha de parlar de moltes més coses que el repartiment de regidories i volen fer-hi entrar diversos punts del seu programa. 

Sant Feliu de Guíxols

A Sant Feliu la decisió està en mans de Tots per Sant Feliu, després de l'aplastant victòria dels de Carles Motas amb 10 regidors. Els en falta un i podrien sumar amb tothom. Per això han fet ronda de contactes amb tots els partits i aquest dijous s'exposaran sensacions a l'assemblea del partit per mirar de ratificar un acord. Han avançat a TV Costa Brava que a finals d'aquesta setmana o principis de la vinent es podrà anunciar un pacte. 

Calonge i Sant Antoni

A Calonge i Sant Antoni el candidat d'Esquerra i guanyador de les eleccions ha confirmat a aquest mitjà que tots els partits d'esquerres sobiranistes volen canvi. Això inclou Avancem, la CUP i Republicans. De totes maneres aquest possible pacte a quatre no ha començat a concretar-se i creuen que fins a finals de la setmana que ve, just abans del ple d'investidura. L'actual alcalde i número u de Junts per Catalunya, Jordi Soler, només ha avançat que tot es decidirà d'última hora. Norbert Botella, de Republicans, podria tenir la clau i diu que ho decidiran en assemblea. 

La Bisbal d'Empordà

A La Bisbal d'Empordà, Enric Marquès, d'Esquerra, encapçalarà el govern. Necessita tres regidors, tants com té la CUP, un dels seus socis actuals, a més d'En Comú Podem. Marquès ha estat hermètic però confessa que al llarg d'aquest dijous es podria revelar informació.  Carles Puig de la CUP, ha explicat que aquest dimecres a la nit hi ha reunió entre els seus i Esquerra i que a partir d'aquí es prendrà una decisió. 

Castell-Platja d'Aro

A Castell-Platja d'Aro empat tècnic entre JxCat i PSC. El socialista Maurici Jiménez va dir-li a Joan Giraut que el més just seria revalidar el pacte de govern però amb un repartiment dels anys d'alcaldia. Giraut no vol cedir i per això es van donar llibertat per explorar altres vies. Jiménez ha confirmat a TV Costa Brava que ha parlat amb tots els partits restants i que a dia d'avui, amb qui més s'han reunit és amb Esquerra, únic possible soci per no haver d'arribar a un govern a quatre que tothom vol evitar. L'opció sociovergent no està descartada. Mentrestant, Montse Rovira, d'Esquerra confirma que han parlat amb les dues parts, a més de Som, i que veuen com tot es tancarà poc abans del ple de constitució. 

Santa Cristina d'Aro

A Santa Crisina d'Aro, ERC va obtenir sis regidors i es va quedar a un de la majoria. Fonts del partit han apuntat que l'opció més probable seria un govern en solitari amb suports externs. Entenen que comptarien amb els vots de Junts per Catalunya per investir la republicana Lourdes Fuentes. 

Begur

A Begur els resultats van donar un mapa molt fragmentat amb 3 regidors per Esquerra, 3 per Junts per Catalunya, 2 per Tots x Begur, 2 per Més begur i un pel PSC. Hem pogut parlar amb Joan Loureiro, d'Esquerra, que no ha volgut anunciar cap detall de les negociacions però que creu que en els propers dos dies podria haver-hi algun tipus d''anunci. També amb Maite Selva, de Junts per Catalunya, que explica que tenen els contactes oberts amb tothom i que creuen que poden ser el soci clau que permeti la governabilitat. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política