Augment de l'IBI i canvis al rebut d'escombraries a Castell-Platja d'Aro

Augment de l'IBI i canvis al rebut d'escombraries a Castell-Platja d'Aro

Distenció sense suport i diàleg a l'espera de concretar les al·legacions. El ple de Castell-Platja d'Aro va aprovar les ordenances fiscals amb els vots de l'equip de govern (PDeCAT-PSC) i el PP i la porta oberta d'ERC i ICV que es van abstenir. 

Les taxes i ordenances d'enguany tenen diverses novetats encaminades a no perdre ingressos que es consideren necessaries per tirar endavant els projectes de l'equip de govern i a adequar el preu al cost real del servei. 
       
Els canvis més rellevants es produiran en l'IBI i la taxa d'escombraries. En els béns immobles l'àrea econòmica de l'Ajuntament s'anticipa als canvis legislatius pel que fa a les plusvàlues que es preveuen i s'apuja poc més d'un 3 %.  Aquests canvis fan referència a una disminució de la plusvàlua que podria desquadrar els ingressos previstos en concepte de béns immobles.         

En escombraries s'afina a l'hora de repartir el cost del servei entre els seus diferents usuaris. S'apuja un 4,5 % en vivendes unifamiliars, baixa un 17% en habitatges aparellats i s'incrementa un 8% en apartaments. Pel que fa als comerços i indústries s'apuja poc menys d'un 13% en general però s'estableix una divisió entre comerços de menys de 50 metres quadrats i de més. Fins ara pagaven al mateix i ara no ho faran. 

Un altre canvi es produirà en l'impost de vehicles, que eliminarà les bonificacions per aquells vehicles de més de 20 anys per contaminants i establirà aventatges per a cotxes elèctrics i per aquelles famílies que adaptin un vehicle usat per una persona amb mobilitat reduïda. 

L'oposició considera que, a grans trets, els números són tècnicament bons, que hi ha hagut diàleg i que s'aprofiten les bonificacions i subvencions que permet introduïr la llei i per això ni ERC ni ICV s'hi oposen. Ara bé, creuen que hi ha marge de millora i per això tampoc els recolzen. 

Els ecosocialistes van reiterar que al seu parer cal rebaixar la pressió fiscal i més quan es tracta d'un Ajuntament que té superàvit. Van demanar augmentar un 50% els recàrrecs a pisos buits i van fer sobretot èmfasi en projectes mediambientals. Proposen estudiar introduir el porta a porta o el sistema sec-mullat amb pocs contenidors i una planta de transferència. 
ERC va mostrar-se satisfeta per l'acceptació d'alguns dels seus criteris com la diferenciació de comerços per la seva grandària en la taxa d'escombraries, però van deturpar l'augment de l'IBI perquè sempre han defensat la seva baixada.  També van demanar que s'estudïi el tema dels cotxes contaminants perquè consideren injust que es gravi els vehicles de benzina de més de 25 anys quan potser contaminen més els dièsel de més de 15. 
El PP, com és habitual en el seu portaveu Peter Kosidlo, es va limitar a votar a favor de les ordenances sense intervenir i C's va carregar contra l'augment de l'IBI i va ser l'únic grup que va votar contra la proposta del govern perquè no s'adequa al seu programa electoral. 

Maurici Jiménez, fent de portaveu de l'executiu, va deixar la porta oberta a incorporar esmenes de l'oposició i va afirmar que hi ha porta oberta a espais de treball. AIxò sí va respondre a ICV que en cap cas es plantegen vendre patrimoni per a pagar despesa ordinària, que és del que es tracta quan es dicuteixen les ordenances. 

El ple extraordinari d'ordenances fiscals va anar seguit d'una altre sessió d'urgència en què es van votar dues mocions. Una de rebuig a l'aplicació de l'article 155 i suport als líders empresonats de l'ANC i Òmnium i una altra que rebutjava per igual el 155 i la DUI que va rebre el suport de PSC i ICV. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política