RESUM DE L'ANY: L'austeritat que no marxa, l'urbanisme depredador i les dones empoderades

Baix Empordà

Data: 31/12/2018

El 2008 vam interioritzar dramàticament el concepte 'austeritat' i del tall d'aquelles tisores segueix sortint 10 anys més tard indignació per uns drets perduts i mai recuperats. Sanitat, educació i bombers han estat tres sectors que s'han alçat en peu de guerra contra un govern que mai ha saturat la ferida.

Volem escola nova!

El Conseller d'Ensenyament, Josep Bargalló, té al seu despatx un bol de patates calentes empordaneses per solucionar. Verges,  Corçà i Vall-Llobrega exigeixen una escola nova després d'anys de promeses. N'estant tips de barracons, edificis obsolets i de veure com la seva mainada no estudia en equipaments decents. La indignació va esclatar a Verges al juny, quan la comunitat educativa va sortir al carrer per dir: Ja n'hi ha prou Institut-Escola Nou. Un crit que ha repetit aquest inici de curs.

La indignació també és ben present a Vall-Llobrega, on l'Alcalde Rufino Guirado, vol concrecions després de sentir-se enganyat pel Departament.

Si els barracons són una patata bullida quasi grillada, els menjadors escolars han portat més d'un maldecat al departament d'ensenyament, que finalment ha fet marxa enrere en l'esborrany de decret que va presentar a l'inici de curs amb l'objectiu d'oferir una alternativa legal a les AMPAs que vulguin gestionar el servei, com per exemple la de l'Escola Guillem de Montgrí, molt bel·ligerant amb el cas.

Els Bombers, cremats

A qui cada cop li cremen més les patates és al Conseller d'Interior Miquel Buch, que afronta un final d'any amb els Bombers en vaga d'hores extres i el servei al límit del col·lapse estructural. Els parcs de Bombers de Calonge i la Vall d'Aro han tancat en més d'una ocasió per manca de personal i els sindicats reclamen la contractació immediata de més personal i la renovació d'uns equipaments que consideren obsolets.

El personal de l'atenció primària va a la vaga

El sector sanitari ha fet sentir la seva veu aquest 2018 amb una vaga d'una setmana el passat novembre. El Sindicat Metges de Catalunya veu manca de personal i infrafinançament en l'atenció primària. El que provoca unes llistes d'espera per fer proves mèdiques que consideren excessives i uns salaris a la cua de l'Estat Espanyol que fan difícil retenir personal i talent format dins el sistema sanitari català.

L'urbanisme depredador que torna

Les ferides que també supuren són les de l'orgia urbanística que va patir la Costa Brava al segle passat. La reactivació econòmica ha fet emergir promotores i inversors interessats en el sól urbanitzable de la Costa Brava que han aixecat l'alerta de grups ecologistes.  Hi ha projectes a la Pineda de'n Gori de Palamós, la Platja de Pals, Palafrugell i Begur. Tanta és la prol·liferació de projectes que una vintena d'entitats ecologistes de les Comarques Gironines van unir-se a l'agost a la Plataforma SOS Costa Brava.

L'alarma social d'aquests projectes va obligar a la Generalitat a moure fitxa i el novembre va anunciar l'aprovació d'un pla marc per revisar la qualificació dels sóls pendents d'urbanitzar de la Costa Brava amb voluntat d'aturar o minimitzar les promocions urbanístiques que s'hi estan desplegant.

Una altra amenaça al medi ambient ha estat la del Corall Vermell. A l'abril el Govern Espanyol del PP autoritzava contra el criteri científic l'extracció d'aquest ecosistema, una decisió que el nou executiu de Sánchez ha promès revisar.

I mentre es projecte urbanitzar els darrers sóls verges de la Costa Brava amb impotència municipal i indignació ecologista; i es posa en risc l'ecosistema marí, s'ha posat damunt la taula la proposta de declarar la regió Reserva de la Biosfera, amb el suport dels municipis, sense concretar què implicaria aquesta declaració.

El Punt Schengen haurà d'esperar


L'any també acaba amb una gerra d'aigua freda per l'economia palamosina. I és que el Govern Espanyol ha rebutjat que el port sigui frontera exterior de la UE malgrat que té la infraestructura per ser-ho. El punt Schengen haurà d'esperar.

El feminisme irromp a l'escena política i social


En canvi, el que no pot esperar més, és la lluita contra el masclisme. Aquest any serà recordat com el de la irrupció de la indignació feminista, que el dia 8 de març va protagonitzar una històrica vaga i manifestacions arreu del país per posar damunt la taula la xacra del patriarcat.

El drama dels desnonaments

Tampoc poden esperar les persones amenaçades per desnonaments, i és que aquest 2018 malgrat l'anunciada recuperació econòmica la PAH s'ha hagut de seguir mobilitzant per evitar que persones es quedessin sense casa, particularment en vivendes de bancs. La problemàtica s'està centrant ara en els lloguers, on la bombolla de preus dificulta peder accedir a una vivenda digna.

2018 acaba amb un munt de patates calentes que no paren de bullir; i ferides sense cicratitzar que segueixen suporant indignació i protesta.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política