Els municipis es mostren preocupats pels sobrecostos derivats del tancament de Solius

Baix Empordà

Data: 24/01/2023

El tancament de l'abocador de Solius es materialitzarà en un període màxim de dos mesos, d'acord amb la sentència dictada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. L'Agència Catalana de Residus ja va afirmar que els costos de clausura els hauria d'assumir el consorci, però els ajuntaments implicats, com Platja d'Aro o Sant Feliu de Guíxols, s'hi oposen i critiquen la manca de diàleg.

Els residus de Castell-Platja d'Aro, Calonge, Llagostera, Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols es traslladen fins a l'abocador de Solius. El recorregut, però, te els dies comptats, ja que la Generalitat ha ordenat el tancament de la planta en un termini màxim de dos mesos. 

L'Agència de Residus de Catalunya i els consistoris afectats es reuniran l'1 de febrer, per concretar a on s'abocaran les deixalles un cop es materialitzi la clausura. Han sonat noms com Lloret de Mar, Pedret i Marzà o les Vacarisses. Les tres opcions són més lluny que Solius i, per tant, els camions podran fer menys viatges i s'incrementaran els costos municipals. 
 

Per llei no podem modificar les ordenances fins a l'any que ve. Què fem fins ara? Tenim el pressupost aprovat. L'agència ens ha dit que ens ajudarà econòmicament amb el tancament, però no amb el sobrecost que suposarà abocar en un nou indret. - Pedro Torres, 3r tinent d'alcalde a Castell-Platja d'Aro

També preocupa, en localitats turístiques com Platja d'Aro, el volum de brossa que es pugui assumir en aquests nous trasllats. Recorden que a l'estiu, la quantitat de residus es triplica, i no es pot veure minvat el servei. 
 

Quant tardarà un camió a anar fins a Figueres o a Lloret? Les carreteres a l'estiu van plenes. Això, comportarà menys viatges i no sabem com repercutirà en la gestió. No podem donar una imatge dolenta, som un municipi eminentment turístic. - Pedro Torres, 3r tinent d'alcalde a Castell-Platja d'Aro

Per això, des del consistori demanaran, a la trobada de l'1 de febrer, que l'Agència Catalana de Residus assumeixi la totalitat de la despesa derivada del tancament i alhora, els ajudi a finançar els sobrecostos. 
 

Demanarem a l'agència que, com a mínim, pagui la totalitat del tancament i com a institució, ens hauria d'ajudar a sufragar els sobrecostos. - Pedro Torres, 3r tinent d'alcalde a Castell-Platja d'Aro

De fet, a la taula de negociació hi ha dues visions contraposades, que han obert una escletxa sobre qui ha d'assumir el conjunt del cost de la clausura, a més, de fer-ne el manteniment durant 30 anys. L'Agència de Residus de Catalunya va afirmar, en la reunió del 13 de gener, que havia de pagar el Consorci de Solius. En formen part els cinc ajuntaments de la Mancomunitat de Municipis, a més, d'aquest organisme de la generalitat.
 

Hem de parlar i planificar, no es pot produir un greuge comparatiu en el territori. A Vacamorta, l'ARC assumeix els costos de tancament, i a Lloret de Mar hi ha un conveni que dictamina el mateix. No entenem per què aquí no. - Pedro Torres, 3r tinent d'alcalde a Castell-Platja d'Aro

Amb el tancament imminent de l'abocador de Solius, a més de les cinc localitats esmentades, també es veuran afectats fins a una quinzena de municipis de la demarcació, tals com Palafrugell, Palamós o Torroella de Montgrí. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política