La Fiscalia demana 16 anys de presó per a Dolors Bassa

La Fiscalia demana 16 anys de presó per a Dolors Bassa
Baix Empordà

Data: 02/11/2018

La Fiscalia General de l'Estat demana entre 16 anys de presó per a Dolors Bassa i la resta de Consellers empresonats pels fets d'octubre.

El ministeri fiscal no rebaixa el to i manté les acusacions de malversació de fons públics, rebel·lió (delicte que suposa violència) i desobediència, pels líders independentistes.

Duresa amb Junqueras, Cuixart, Sánchez i Forcadell

L'òrgan és especialment dur amb l'exvicepresident cessat pel 155 Oriol Junqueras, a qui situa al damunt de la trama delictiva i per qui demana 25 anys de presó.

Per a l'expresidenta del Parlament cessada pel 155, Carme Forcadell i els activistes Jordi Sánchez i Jordi Cuixart la fiscalia demana 17 anys de presó, els mateixos que demana per als exconsellers cessats pel 155 Dolors Bassa, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull i Josep Rull, tots ells en presó preventiva.

Trapero acusat de rebel·lió

Sense rebel·lió però si amb malversació de fons públics i desobediència continuada, el ministeri fiscal vol tancar els exconsellers Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila.

Pel responsable policial dels Mossos Josep Lluís Trapero i els polítics del cos Cèsar Puig i Pere Soler la Fiscalia sol·licita 11 anys de presó per rebel·lió i per la intendent Teresa Laplana 4 anys per sedició.

La mesa del Parlament,  inhabilitada

Altres acusats en el procés són els exmembres de la mesa del Parlament cessats pel 155 Lluís Guinó, Lluís Maria Corominas, Anna Simó i Ramona Barrufet de qui es demana inhabilitació però no presó. Com també passa amb l'exportaveu de la CUP Mireia Boya i l'exmembre de la mesa del Parlament Joan Josep Nuet. En aquest darrer cas, el polític de CSQP té una pena lleugerament inferior a la resta d'acusats.

Tota aquesta petició de penes de presó no és definitiva i serà durant el judici oral quan es confirmarà o no quants anys de presó de mana la fiscalia i per quins delictes.

L'advocacia de l'Estat rebaixa les penes perquè no hi veu rebel·lió

Pel que fa a l'advocacia de l'Estat, que depèn orgànicament del Govern Espanyol, les penes demanades són lleugament inferiors. Per Oriol Junqueras es manté la pena màxima i es demanen 12 anys de presó per sedició, malversació de fons públics i desobediència. El mateix delicte que s'imputa a Raül Romeva, Joaquim Forn, Josep Rull, Jordi Turull i Dolors Bassa però pels que es demana 11 anys de presó.

Per Carme Forcadell demana 10 anys de presó i per Jordi Sánchez i Jordi Cuixart 8. En tots casos acusats de sedició i desobediència. La resta de consellers, Santi Vila, Meritxell Borràs i Carles Mundó; l'advocacia de l'Estat demana tancar-los 7 anys a la presó per malversació.

A diferència de la Fiscalia General de l'Estat, que és un òrgan autònom nomenat pel Govern Espanyol, l'advocacia de l'Estat no veu violència en l'actuació dels acusats.
 

Es manté l'opinió de Llarena

L'escrit acusatori coincideix amb l'opinió del jutge instructor Pablo Llarena i manté l'existència de violència per justificar les elevades penes de presó. De fet assegur que l'objectiu era obligar l'Estat a acceptar la secessió "utilitzant tots els mitjans que fossin precisos" inclosa "la violència necessària per assegurar el resultat criminal pretés". L'escrit assegura que hi va haver intimidació i "manifestacions tumultuàries":

Notícies relacionades

El Suprem confirma l'acusació contra Bassa i la resta de polítics i activistes encausats
Bassa agraeix les concentracions a l'exterior de la presó de Figueres (21-08-2018)
El nebot de Bassa assegura que els presos polítics són a casa però no a la que els pertoca (20-07-2018)
Els expresidents del Parlament visiten unes "animades" Bassa i Forcadell a Figueres
(18-07-2018)
Bassa agraeix la concessió de la medalla del Montgrí (17-07-2018)
Bassa ja és a la presó de Figueres (07-07-2018)
Torroella vol la Dolors a casa (30-06-2018)
Torroella concedirà la medalla del Montgrí a Dolors Bassa (25-06-2018)
Familiars de Bassa demanen posar el focus en l'alliberament i no l'acostament dels presos (20-06-2018)
Un miler de persones tenyeixen de groc el Montgrí (28-05-2018)
La Fiscalia rebutja alliberar Bassa i la resta de Consellers empresonats (09-05-2018)
La Germana de Dolors Bassa relata les dures condicions de vida a Alcalá Meco (08-05-2018)
Bassa i Forcadell es reafirmen en la defensa de la Sobirania del Parlament (07-05-2018)
Dolors Bassa carrega contra Llarena i considera que el procediment judicial "no és just" (18-04-2018)
Dolors Bassa torna a la presó (23-03-2018)
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política