La Bisbal aprova uns comptes de més de 16 milions que l'oposició veu irrealitzables

Intervenen: Lluís Sais, Alcalde; Xavier Dilmé, portaveu CiU; Xavier Font, portaveu CxLB; Òscar Aparicio, portaveu PSC - EN PROCÉS

L'Ajuntament de La Bisbal d'Empordà va aprovar l'últim pressupost de la legislatura on es van repetir els blocs i la tònica que han regnat aquests quatre anys a al sala de plens. L'oposició en bloc va carregar durament contra uns comptes que consideren irreals en els ingressos, desmesurats en el capítol 1, fora de control en el deute previst i de caire electoralista.

L'Alcalde Lluís Sais va recordar als regidors i regidores que un pressupost és un document viu que canvia segons les circumstàncies i el va definir com a continuista respecte el de l'any anterior tant pel que fa als ingressos com les despeses. Els comptes recullen millores laborals i salarials pel funcionariat de la casa pactades amb els sindicats a l'espera d'un conveni nou i preveuen amortitzacions de deute amb el tancament de l'any 2018 per valor de 400.000 euros.

Pel que fa a les inversions es preveuen actuacions per valor de 1.780.000 euros al Carrer Ample en el marc del Pla de Barris; millores en els equipaments esportius, especialment els vestidors i façana del camp municipal d'esports per valor d'uns 700.000 euros; obres al;  arranjament d'espais públics per valor de 200.000  euros; restaurar la façana del castell;  més de 160.000 euros per pressupostos participatius i una aportació per implementar el porta a porta a partir del 2020 pressupostat en uns 500.000 euros.

Millores laborals en entredit

L'oposició va llançar crítiques coordinades en tres direccions. Una primera, CiU, CxLB i PSC veuen desmesurat l'increment del capítol 1, que veuen insostenible amb els recursos que genera l'Ajuntament. El portaveu del primer grup, Xavier Dilmé, va posar l'accent en la creença que les millores laborals promeses als sindicats estan per sobre el que permet la llei i per tant creen falses expectatives que poden generar greus conseqüències judicials al consistori.

La segona línia de crítica fa referència als ingressos propis i l'endeutament. Dilmé i el portaveu del PSC Òscar Aparicio van acusar l'equip de Govern d'enviar previsions irrealitzables al Ministeri d'Hisenda Espanyol. L'oposició va acusar l'executiu de preveure increments d'IBI, ICIO i multes irreals; i preveure subvencions que no sap si cobraran. Van demanar-li prudència financera.

Previsions irrealitzables i electoralisme

Tant Aparicio com Dilmé van alertar que davant unes previsions d'ingressos irrealitzables caldrà augmentar a llarg termini la pressió impositiva al ciutadà i el proper executiu es trobarà un greu problema financer fruit del que van definir com política del cop de peu endavant.

El portaveu de CxLB, Xavier Font, va advertir que si formen part del proper govern hauran de revisar el pressupost.

Finalment una tercera línia de crítica va fer referència a l'electoralisme dels comptes. Aparicio es va preguntar quin sentit té presentar uns pressupostos al mes de març a pocs mesos d'unes eleccions que poden canviar el govern. I en el fet de no fer-ho al desembre hi veu un motiu electoral de fer un decàleg d'inversions.

Aparicio va demanar una racionalització del capítol de personal i juntament amb Dilmé va alertar que alguns punts dels comptes tenen informes desfavorables d'intervenció.

Sais treu pit amb el tancament de comptes

En la rèplica, Sais va reptar els grups a fer la prova del cotó dels comptes quan aquests es tanquin ja que va treure pit assegurant que les visions de l'oposició li recorden al viscut en els altres anys que ha exercit d'alcalde i el final és el tancament dels pressupostos qui dóna i treu la raó.

El batlle va retreure a l'oposició uns discursos que veu com una marcada de perfil degut al calendari electoral i va recordar que es troben molt per sota dels dos límits d'endeutament del 75% i 110%.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política