La batalla del Congrés ja té contendents a Girona

La batalla del Congrés ja té contendents a Girona
Baix Empordà

Data: 19/03/2019

La batalla pel Congrés de Diputats ja té contendents a la circumscripció de Girona. Tots els partits amb representació a la cambra baixa ja han definit els seus candidats o candidates per unes eleccions on el procés judicial contra l'1-O hi ha tingut una influència important i amb dos baixempordanesos liderant llistes.

L'independentisme situa presos i exiliats en primera línia

ERC i JxCAT aposten per situar el procés judicial contra els líders i activistes independentistes en el primer pla amb candidats vinculats al judici del procés. Els republicans intentaran revalidar la victòria del 2016 amb la torroellenca Montse Bassa com a cap de llista. És la germana de la consellera d'Ocupació cessada pel 155 i empresonada, Dolors Bassa. Aliena a la política de partits fa el salt per denunciar la repressió contra l'independentisme i en representació de la seva germana. L'acompanyarà el també torroellenc i actual diputat al Congrés Joan Margall.

El món post-convergent es presentarà sota les sigles de JxCAT en el tercer canvi de sigles en tres eleccions . A Girona aposten per Jaume Alonso Cuevillas el mediàtic advocat del President cessat pel 155 i exiliat a Bèlgica, Carles Puigdemont.

A nivell nacional ERC estarà liderada per Oriol Junqueras i Gabriel Rufián mentre que JxC ho estarà per Jordi Sánchez i Laura Borràs. De fet, presos i exiliats tenen llocs destacats a les candidatures dels dos partits independentistes.

PSC i Comuns buscaran fer front a la 'triple dreta'

Els Comuns han decidit  confiar en Joan Luengo,  provinent de la pedrera municipal d'ICV. El qui va ser regidor ecosocialista a Banyoles substitueix Marta Sibina, que s'ha distanciat dels Comuns i inclós ha arribat a votar fora de la disciplina de grup. Luengo mirarà de fer el salt al Congrés per defensar, en clau gironina, elements com la protecció de la Costa Brava. A nivell nacional En Comú Podem estarà liderada pel regidor de BCN En Comú, Jaume Asens.

El PSC buscarà fer bona la polarització contra la triple dreta per fer forat i mantenir o augmentar la seva representació gironina al Congrés. Per fer-ho renoven la confiança en Marc Lamuà. El palamosí, actual diputat al Congrés i Primer Secretari de l'organització a les Comarques Gironines, farà tàndem amb la novella en política Blanca Cercas. Els socialistes es presenten com a garantia de diàleg enfront la unilateralitat independentista i la radicalització de la dreta. Com a cap de llista per Barcelona els socialistes presenten la Ministra Meritxell Batet.

PP i C's amb l'objectiu d'entrar al Congrés per Girona

Ciutadans mirarà d'entrar per primer cop al Congrés per Girona amb Héctor Amelló al capdavant. El regidor de Figueres i diputat al Parlament es presentarà sota la divisa de frenar nacionalisme i populisme i ajudar Albert Rivera a fer el sorpasso al PP i arribar a La Moncloa.

El PP es posa en mans de Sergio Santamaría per recuperar la representació perduda per Girona. L'ex diputat al Parlament no va aconseguir representació ni a les eleccions municipals per Salt ni a les darreres al Parlament com a número 2 per Girona.

Les eleccions al Congrés de Diputats calibraran la força de l'extrema dreta sense complexos amb un ascendent Vox que ha anunciat candidatures a Catalunya. Encara sense candidat a Girona, a nivell municipal s'han nodrits de quadres provinents de la xenòfoba PxC.

Una part del món cupaire, a les espanyoles

El món cupaire, almenys una part d'ell, es vol presentar per primer cop a les eleccions estatals. Malgrat que la CUP com a organització va rebutjar participar dels comicis espanyols, Poble Lliure, un dels partits que en forma part, ha fet coalició amb Pirates i Alternativa, plataforma de l'ex Podem Albano Dante Fachín, sota el nom de Front Republicà. Per presentar-se, però, hauran d'aconseguir un seguit d'avals d'electors que estan recollint.

Qui també està recollint firmes per presentar-se a les eleccions és el PACMA. El Partit animalista va recollir més de 4.000 vots l'anterior legislatura i buscarà entrar per primer cop al Congrés a nivell estatal

Sis diputats en joc

La circumscripció de Girona escull 6 dels 350 diputats que té el Congrés. El 2016 ERC va guanyar les eleccions amb 2 diputats, CDC també en va treure 2 i En Comú Podem i PSC un cada un.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política