8M: El masclisme que no marxa

Baix Empordà

Data: 08/03/2018

Les dones són el 50,2% de la població del Baix Empordà però no obstant només tenen l'14% de les alcaldies, una xifra similar a la que hi ha a nivell nacional i que es reprodueix al món empresarial. La majoria representada com una minoria en un sistema dominat fet, pensat i liderat pels homes. El que s'anomena patriarcat

Al Baix Empordà estan censades 66.724 dones per 66.182 homes però aquesta proporció no es tradueix en el món polític on dels 36 municipis només hi ha 5 alcaldesses. Són Maria Carme Güell a Corçà, Núria Berga a Jafre, Maria Lluïsa Teixidor a La Pera, Maria Pilar Pagès a Regencós i Maria Garcia a Ultramort

Masclisme laboral

Aquesta xifra és només un dels arguments amb els que el moviment feminista justifica la vaga general i les reivindicacions d'aquest 8 de març. La infrarepresentació de la dona, però, es reprodueix en molts altres àmbits de la societat. 

Al món laboral les dones, de mitjana, pateixen més atur i cobren menys. El salari mitjà brut femení és de poc menys de  20.946,56  euros, uns 6.500 euros menys que el dels homes. Una diferència que es reprodueix en totes les franges d'edat i que és especialment dramàtica en les dones de més de 55 anys que cobren de mitjana 10.000 anuals menys que els homes.  Pel que fa a l'atur, el de llarga durada s'acarnissa amb el sexe femení que arriba al 6,8%, un punt més que el dels homes. 

Masclisme domèstic

Encara avui trobem professions 'feminitzades' i d'altres 'masculinitzades'. Per exemple els serveis socials ocupen un 14% del mercat laboral femení per un 3% del masculí i l'educació un 9% de les dones per un 4% dels homes. L'exemple contrari el trobem en l'agricultura, l'indústria o la construcció que ocupen un 3, un 2 i un 11% dels homes per un 1% de les dones respectivament. 

Fora de l'àmbit remunerat, les feines de la llar, neteja, cura dels fills o avis i compres encara recauen sobre les dones  i més de la meitat realitza absolutament totes les feines. Segons l'Institut Català de les Dones la paritat es dóna en el 36% de les llars catalanes. 

Titulacions femenines, esport masculinitzat

A nivell educatiu  les dones són majoria en qualsevol dels tipus de titulació universitària amb un 57% dels casos i copen les titulacions de la immensa majoria de carreres excepte les enginyeries on no arriben al 10%. 

Els esports és un altre dels àmbits on la dona està infrarepresentada assolint el 23% de les llicències federatives si ve en edat escolar la presència femenina en l'esport puja fins al 40%, lluny encara però, del percentatge de població que representen. 

On són les dones?

El cas més paradigmàtic d'infrarepresentació femenina és, amb el permís de la direcció d'empreses i la política, el dels mitjans de comunicació.

La campanya #OnSónLesDones? fa temps que posa el dit a la nafra en aquest aspecte i amb dades a la mà no n'hi ha per menys. Les dones suposen el 27,3% del temps de paraula en els informatius de les ràdios i les televisions. 

Ens volem vives i lliures

A l'olla de l'argumentari feminista cal situar-hi la violència contra les dones que a Catalunya va suposar 9 assassinades l'any passat i més de 12.900 víctimes ateses pels serveis socials o policials per haver patit violència física, psicològica o agressions de diversa índole. 

Per tots aquests motius aquest 8 de Març reivindica dones lliures, vives, feministes combatives i rebels... però també homes que ho assumeixin. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política