Demanen a l'Ajuntament de Calonge que no ubiqui els horts lúdics en sòl de valor agrícola

Hem visitat als veïns i veïnes que es dediquen a l'activitat agrícola a la zona anomenada 'El Pla' de Calonge. La raó ha estat la petició que aquests, conjuntament amb el sindicat Unió de Pagesos, reiteren a l'Ajuntament de Calonge i Sant Antoni entorn la ubicació de 50 horts lúdics a una parcel·la costanera a les seves finques.

Unió de Pagesos reitera que es busqui una nova localització per aquests horts lúdics, ja que segons el Pla d'actuació específica, s'ubicarien en una parcel·la categoritzada com a sòl d'especial valor agrícola. Tant en les al·legacions com en el recurs de reposició que ha lliurat el sindicat, aquest argumenta que no és una activitat agrària sinó de lleure i que el projecte no s'adequa al marc legislatiu vigent: ni al Pla territorial parcial de les comarques de Girona, ni als Criteris urbanístics per a la implantació d'horts recreatius de la Ponència del sòl no urbanitzable.
 

"El camí no està preparat per acollir la quantitat de gent que vol acollir el projecte"

​El sindicat i els veïns i veïnes, posen l'accent en les afectacions que suposaria el projecte per a les explotacions agràries del voltant. Algunes de les afectacions que destaquen són, sobretot, la massificació de la zona, la circulació dels vehicles per un camí que no és públic ni adequat en condicions o la falta d'espai per a la construcció d'un pàrquing.
 

​"S'ha de potenciar el sòl agrícola, s'han de potenciar les activitats agrícoles"

Des del sindicat, consideren que els horts lúdics s'han de situar a prop del nucli urbà, amb vials públics per accedir-hi, sense que la seva activitat pugui interferir l'agricultura professional; en aquest sentit, el sindicat exigeix a l'Ajuntament que exposi ubicacions alternatives dins del municipi.

Els veïns i veïnes que es dediquen a l'activitat agrícola a la zona de 'El Pla', conjuntament amb el sindicat, van iniciar els tràmits corresponents per demanar al consistori explicacions sobre la licitació del terreny. El que va comportar a una extensió del cas més complex.

Quant al terreny escollit per situar els horts lúdics, des de 'El Pla' asseguren que el propietari rebrà una quantitat anual de 6000 euros. Unió de Pagesos també apunta que aquest tipus de projectes comporten a una especulació en el preu de la terra, ja que l'arrendament anual difícilment superaria els 300 € anuals. A aquesta quantitat del projecte, se li han de sumar cent mil euros d'adequació dels horts lúdics. El que els propietaris dels terrenys voltants qualifiquen d'una inversió que resultarà una despesa rellevant per a la població de Calonge.

Després de les licitacions, van fer al·legacions sense resposta fins a l'estiu d'aquest any, quan van rebre la contestació que tot el que s'ha presentat de la mà d'Unió de Pagesos queda denegat i es tira el projecte endavant. Indicant-los des del consistori que no podien demanar un recurs de reposició. En l'actualitat, van presentar una altra reclamació el 30 d'agost i es troben esperant una resposta.

Continuarem pendents dels avenços entorn del cas relacionat amb l'obertura dels horts lúdics de Calonge al territori agrícola de 'El Pla'.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política