Els estardidencs i estardidenques voten per segona vegada a l'EMD

L'Estartit és el poble del Baix Empordà on aquest diumenge els electors i electores han hagut de prendre més decisions. I és que a diferència de la resta dels 36 municipis de la comarca han hagut d'ensobrar tres paperetes. Les eleccions Europees, les municipals i a l'EMD.

L'Entitat Municipal Descentralitzada de l'Estartit va nèixer el 2014, poc abans de les darreres eleccions municipals. Es donava llum verda així a una històrica reivindicació del poble de tenir autogovern.

Arribar a l'EMD no va ser fàcil. Va caldre un acord de plenari i informes favorables de la Generalitat. Aquesta va considerar que el poble tenia  la naturalsesa geogràfica, històrica, social i econòmica per gaudir d'autogovern.

A nivell pràctic l'EMD estardidenca funciona com un Ajuntament, amb els seus representants electes, el seu pressupost i les seves competències. Fent un símil polític és com una Comunitat Autònoma dins l'Estat, com podria ser Catalunya i Espanya.

Quatre candidatures

Aquestes eleccions municipals els veïns i veïnes del nucli costaner han escollit els representants del ple de Torroella i també qui volen que governi l'EMD. Es presentaven quatre candidatures.

Pel que fa als pressupostos i competències aquests estan definits per llei a través d'uns coeficients per obres i serveis, població o en base al turisme.

Un procés que engega el 2002

La gestió de l'EMD ha estat un procés llarg que va començar l'any 2002 després d'anys de reclamació sobiranista. Llavors es van iniciar a fer els estudis previs per determinar quins límits havia de tenir la institució i si l'Estartit complia els regisits per disposar-la. Després que el procés quedés aturat l'any 2010 el govern municipal sorgit de les urnes el 2011 el va tornar a tirar endavant. De fet era un dels punts de l'acord de govern tripartit entre CiU, LEST  i el PP.

En el conjunt de Catalunya hi ha 64 EMDs. De fet, que en un municipi hi hagi més d'una urna no és un rara avis a l'Estat Espanyol. A les Illes Balears i Canàries encara és més extrem. I és que hi ha nuclis amb EMD que aquest diumenge voten a les eleccions Europees, Autonòmiques, Governs Insulars o Cabildos, Municipals i a l'EMD.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política