'Un cor furtiu', la biografia més ambiciosa de Josep Pla

Data: 05/04/2024

Un cor furtiu és l'esperadíssima biografia que arriba després d'haver fet un treball i analisi a partir d'una gran quantitat de documents i testimonis, molts d'ells, inèdits, que han permès aclarir els aspectes més obscurs de la vida de Josep Pla.

L'escriptor és un dels més reconeguts de Catalunya de l'època moderna i, moltes vegades, també va ser el més polèmic. La seva història fins ara s'havia convertit gairebé en una llegenda amb moltes ombres, i ara Xavier Pla ha posat llum a aquestes ombres posant tota la veritat sobre la taula, o en aquest cas, sobre el paper.

Ha trigat una dècada a acabar aquest projecte, per tant, ha estat una obra molt madurada i treballada. Un autèntic treball de recerca. En aquests anys l'autor ha anat resseguint tots els fils possibles de la vida de Pla, i els ha narrat d'una manera única.

Al llibre s'hi llegeix a l'escriptor, però també al que va ser el seu entorn més proper. Al seu pare, la seva mare, els seus germans, les dones, els amics i coneguts. Amb més de 1.500 pàgines, hi ha entrades de 1.400 personatges, coneguts i anònims. I amb totes elles descobreix com van ser les seves amistats, però sobretot com van ser les relacions amoroses. L'autor de la biografia, Xavier Pla, busca donar veu a les dones amb qui va estar.
 

Hi havia 35.000 cartes. En vaig llegir 4.000, per intentar donar veu als que el van conèixer. Va ser una de les meves obsessions. Volia saber com el veien els altres. Aquesta ha estat la meva principal preocupació, sobretot per les seves relacions sentimentals" -Xavier Pla, autor d''Un Cor Furtiu'

A banda de les relacions, també es descobreix novetats sobre com va viure moments de la seva vida com les complicacions polítiques i els espionatges.
 

A mi el que m'interessava era explicar com viu Pla la guerra, però ell mai havia escrit sobre la guerra. Tot va canviar el dia en que vaig un document escrit on Pla anotava dia a dia en quin lloc estava. He pogut documentar tot el seu itinerari d'aquells mesos. No paraven quiets i dormien cada dia en un lloc diferent. L'etapa de Marsella, de la que tant s'ha parlat, per exemple, realment només va durar una setmana. No sabem què feien, però qui ho finançava no era Francesc Cambó, com sempre s'ha dit. Era el pare de l'Adi Enberg, la dona amb la qual viatjava. Entenc que treballaven pel SIFNE fent feines de propaganda antirepublicana, però encara queden molts interrogants sobre la taula" -Xavier Pla, autor d''Un Cor Furtiu'

'Un cor furtiu' és una biografia on es poden observar moltes facetes de Pla, des de la d'escriptor i polític fins a la d'aventurer i romàntic. Cada capítol comença i acaba una història o una faceta seva diferent. Hi trobes èpica, lírica i paisatge. I els lectors també tindran la sensació d'estar llegint una novel·la sobre la història de Catalunya, Espanya i Europa del segle XX.

En resum, 'Un cor furtiu' narra la història d'un home que precisament va voler amagar el seu cor de cara al públic. Com a fet curiós, el llibre finalitza amb el que realment és l'inici de la història, amb la seva data de naixement.