L'IRTA crea la poma Tutti que s'adapta a altes temperatures

L'institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, IRTA ha presentat la primera poma creada a Catalunya. Fa vint anys que hi treballen amb el suport del sector i Acció Climàtica i ara ja ha començat a donar els primers resultats. Aquesta tardor es començarà a vendre a l'engròs, però avui dia ja es pot trobar en un supermercat amb un altre nom. Aquesta poma és una alternativa pels agricultors per cultivar una varietat de poma que es pot adaptar a altes temperatures, cada vegada més freqüències, a conseqüència del canvi climàtic.

La poma anomenada Tutti s'adapta a temperatures extremes, de més de 35 graus i manté el color, el sabor i la qualitat. L'institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries, IRTA fa vint anys que treballa en aquesta varietat per tal de donar resposta al sector. I és que moltes de les varietats actuals no s'acaben d'adaptar als estius cada vegada més càlids a Catalunya.
 

"La Tutti és el resultat d'un programa de millora de noves vetes de poma que va començar l'any 2002. Precisament el començament d'aquest projecte va ser una petició del sector perquè es trobava que moltes de les varietats que introduíem o importàvem d'altres llocs del món, aquí no s'acabaven d'adaptar perquè tenim característiques d'estius càlids. Per això es va iniciar aquest programa de millora genètica per tenir noves varietats adaptades a aquestes condicions càlides a l'estiu". - Joan Bonany, director de l'IRTA-Mas Badia

Aquesta poma és la primera varietat creada a Catalunya a través d'un procés natural de genètica. Ha estat un projecte llarg, on cada any s'han plantat 10.000 llavors i en què la Tutti ha hagut de passar per quatre fases. El primer treball del programa es fa a la localitat de Gimenells, a Lleida on les temperatures a l'estiu són molt elevades. Les varietats que passen la calor extrema se'ls procedeix a fer les següents proves i la Tutti les ha superat totes.
 

 " En el cas de la Tutti, quines característiques té que va superar les barreres que li hem anat posant? Doncs és una poma que és ferma, molt crocant, sucosa i a la vegada és molt dolça. És una textura moderna, perquè quan la menges no et canses a l'hora de mastegar-la"

Per tant, aquesta varietat serà més fàcil de produir al camp i possiblement en un futur substituirà a altres pomes que no s'adapten tan bé a les altes temperatures com la Fuji.

Actualment, a les comarques gironines hi ha unes 40 hectàrees on s'ha plantat aquest tipus de poma iestà previst doblar-les en els pròxims anys. Aquest 2023 a la demarcació s'han produït unes 120 quilos i s'espera que la plena producció arribi d'aquí un parell d'anys.

El projecte ha estat impulsat pel Departament d'Acció Climàtica i el desenvolupa l'IRTA i un altre institut de recerca Plant and Food Research de Nova Zelanda amb el suport de Fruit Future. Des de la Generalitat expliquen que per poder plantar aquest tipus de poma, el pagès ha de complir amb un seguit de requisits com instal·lar una xarxa perquè si per exemple hi ha una pedregada no afecti la fruita.

A més, poden demanar subvencions procedents de fons europeus si formen part d'una organització de productors de fruites i hortalisses.
Avui dia ja hi ha una cadena de supermercats on ja es ven tot i que amb el nom experimental, la Hot 84. A partir d'aquesta tardor es preveu que es comercialitzi de manera general amb el nom de Tutti i més endavant esperen exportar-la a l'estranger.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient