Els pops de la badia de Pals son juvenils i s'alimenten de cloïses

Pals

Data: 04/10/2022

Els pops de les badies Pals són juvenils i la seva dieta habitual són les cloïsses. Són dues de les principals conclusions a les que ha arribat la Fundació Alive després dels primers quatre mesos de seguiment del projecte 'Un Pop de Gram'. Aquesta primera aproximació a l’estudi del pop que ha dut a terme la Fundació, s’ha realitzat amb finançament del Grup d'Acció Local Pesquer Costa Brava, la col·laboració del projecte Sèpia, les confraries de pescadors de l’Empordà i el suport del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà i del Montgrí, Illes Medes i Baix Ter. 


Als prats marins de la planta Cymodocea nodosa de la badia de Pals s'havia observat, tradicionalment, una abundant presència de pops. Tanmateix, segons pescadors d'arts menors de la zona, aquesta riquesa ha disminuït tant per quantitat com per mida dels exemplars. El projecte de la Fundació Alive, "Un pop de Gram", ha realitzat una primera aproximació per conèixer quina és la situació de la població d'aquest cefalòpode i quina és la seva dieta en aquest entorn. El projecte a Pals s’ha basat en la instal·lació d'una línia d'arts menors de 500 metres sobre el fons sorrenc del prat de Gram, amb 25 olles de ceràmica. Aquestes han estat fabricades pel terrisser artesanal de Fonteta, Josep Matés, amb fang de Cruïlles i tenint en compte un model de ceràmica negra que s'havia fet a l'Empordà i que es troba al Museu Terracota.

Absència de pops adults
Després de les immersions de seguiment durant quatre mesos, s’ha comprovat que un 80% de les olles han estat utilitzats en algun moment per pops, ja que s’hi han trobat restes d’aliments. També han determinat una tendència a l’alça del nombre de pops dins les olles. S'hi han presenciat un total de 23 exemplars de pop, de mida petita i mitjana. No s’ha observat cap exemplar adult durant el transcurs del projecte ni ha tingut lloc cap posta entre el mes de juny i setembre. Així, els pops trobats dins les olles han sigut juvenils. 

Una dieta variada
Pel que fa a l'alimentació, les mostres recollides tant a l’interior com a l’entorn dels refugis han permès definir millor l’alimentació del pop a les badies de l’Empordà. S'han trobat, entre les restes de menjar recollides, 60 espècies diferents, entre les quals s’han pogut identificar 35 espècies de cloïsses, 15 de crancs i 10 de caragols. També s’han observat algunes restes d'espines de peix. 

Després d’analitzar les restes, s’ha pogut determinar que els pops de mida petita tenen una dieta més variada i són més actius a l’hora de menjar, és a dir, acumulen més restes.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient