Una dècada de la nevada més important del segle XXI a les comarques gironines

Baix Empordà

Data: 09/03/2020

Ja ha passat una dècada de la nevada més important del segle XXI a les comarques gironines. Era el 8 de març d'ara ja fa 10 anys i tot i les previsions meteorològiques de neu per sobre dels 200 metres el temporal va arribar arran de mar. Les comarques gironines van quedar saturades de neu i amb problemes de mobilitat, el subministrament elèctric tallat durant dies i sense comunicacions.

El 9 de març del 2010 es despertava amb aquesta estampa al Baix Empordà. Paisatges emblanquinats i platges nevades que poca gent recordava haver vist. Va ser una nevada comparable a la del 30 de gener del 1986, a la del 1962 o encara més enllà a la del 1947.

Al Baix Empordà van caure entre 20 i 45 centímetres d'una neu molt humida que acompanyada per fortes ventades en alguns casos de 90km/h que van fer que s'enganxés ràpidament acumulant molt pes sobre elements prims com és el cablejat elèctric. El gruix de neu va sepultar un centenar de carreteres gironines on només s'hi podia circular amb cadenes. Centenars de cotxes i camions atrapats durant la nit del 8 al 9 de març on ja va fallar la llum i amb ella les comunicacions. 200 mil abonats van quedar a les fosques durant dies per la caiguda de les torres elèctriques, fins i tot les d'alta tensió.
 
Davant l'emergència els ajuntaments van adequar equipaments municipals per atendre els veïns que ho necessitessin. Poc a poc anaven arribant generadors per subministrar electricitat però eren insuficients i els menys prioritaris van ser els veïns d'urbanitzacions i cases aïllades.

L'Hospital de Palamós va atendre un centenar de casos de persones intoxicades per monòxid de carboni per mala combustió de generadors i estufes.

Les conseqüències de la nevada van durar setmanes a la Costa Brava on particulars i empreses van haver de compabilitzar el cost dels desperfectes causats pel temporal per intentar cobrar de les assegurances. Faltaven mans també per treure la neu acumulada a voreres, portals i carrers.

Més conseqüències, unes 100 mil hectàrees de boscos trinxats a comarques gironines amb unes 12mil a Gavarres i Ardenya. El pes de la neu va fer caure moltes branques i arbres que tot i les neteges que s'han fet durant anys als boscos de la zona encara hi ha moltes zones brutes que són un polvorí pels incendis forestals.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient