Calonge estudiarà i catalogarà les varietats de vinya autòctona

Calonge conserva la més gran riquesa de varietats de vinya de Catalunya en ceps cultivats, també d'Espanya i molt provablament d'Europa. El paisatge de Calonge no s'entén sense les vinyes i és que calculen que n'hi poden haver una setentena de varietats. Entre elles algunes de prefil·loxèriques, autòctones i úniques. La Fundació Remença XXI amb el suport de l'Ajuntament vol protegir, estudiar i dvulgar aquestes varietats de vinya calongina i per això han signat un conveni també amb un particular per crear un reservori de varietats autòctones a les Gavarres i fer-ho en una zona de terrasses, utilitzant la manera de fer i el lloc on es cultivava històricament la vinya a la zona.

Fa uns 7 anys un primer estudi científic desenvolupat per la Universitat de Montpellier assegurava que entre les vinyes de Calonge s'hi conservaven varietats anteriros a la fil·loxera. Ara a través de la Càtedra de Gastronomia, Cultura i Turisme de la Universitat de Girona amb la col·laboració de científics d'altres universitats estatals estudiaran la genètica de les vinyes de Calonge per fer un estudi que es publicarà i amb el que es podrà difondre aquest patrimoni etnològic que els pagesos del poble han conservat. Si les analítiques els hi donen la raó i confirmen que hi ha varietats úniques a Calonge la Fundació lluitarà perquè aquestes tinguin noms que recordin el territori.

Aquest dimecres se signava un conveni entre l'Ajuntament, la Fundació Remença XXI i el propietari dels terrenys on s'hi planataran totes les varietats de vinya del municipi, Joan Rosselló, que és un primer pas per posar en valor el territori pel seu valor etnològic i enològic.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient