Sembren bandes florides en una finca de pomeres per combatre plagues

L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) està realitzant un estudi sobre la sembra de flors silvestres en una finca de pomeres de la Tallada d'Empordà. La seva funcionalitat recau en promocionar la biodiversitat, i de retruc, controlar de forma sostenible les plagues en els cultius.

La ruca, la camamilla, la colza, el trèvol o la mostassa són algunes de les espècies presents a les bandes florides, que s'han instal·lat a una finca de pomeres de la Tallada d'Empordà. L'acció forma part d'un estudi de l'IRTA, que a la pràctica s'ha mostrat d'utilitat per atraure pol·linitzadors i fauna auxiliar a les explotacions agrícoles. En aquest sentit, els pagesos poden controlar de forma sostenible les plagues, amb menys presència de fitosanitaris, i alhora, s'afavoreix a la renaturalització de l'entorn.

Treballen per configurar barreges amb plantes autòctones i sembrades entremig dels carrils de cultiu
Els investigadors a hores d'ara estan immersos en la configuració de la barreja herbàcia. La voluntat és dotar-la de plantes autòctones, adaptades a les condicions de l'Empordà. També, testen amb nous indrets de col·locació més enllà dels marges. Per exemple, han comprovat que la instal·lació de les bandes florides entremig dels carrils de cultiu propicia que l'activitat dels talpons es desviï de les arrels de les pomeres, les quals malmeten, i es traslladi cap a les flors silvestres. Alhora s'afavoreix la presència de diversos depredadors, com el turó europeu, una espècie en perill d'extinció.

L'estudi es porta a terme a altres indrets de Catalunya
L'estudi és fruit d'un treball previ entre els científics de l'IRTA, la Universitat de Lleida i la Universitat Autònoma de Barcelona. Actualment, es porta a terme a altres indrets de Catalunya, on a part de les bandes florides, es contemplen altres actuacions per promocionar la biodiversitat, tals com la instal·lació de nius de ratpenats. 
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient