El Conservatori del Litoral de Catalunya s'impulsarà com un organisme independent

Baix Empordà

Data: 12/01/2023

El Govern impulsarà, durant la present legislatura, el Conservatori del Litoral de Catalunya amb la voluntat d'adquirir els terrenys costaners més amenaçats per projectes d'urbanització. El nou organisme serà independent, comptarà amb personalitat jurídica pròpia i tindrà "plena capacitat per obrar".

El 81% dels 580 quilòmetres de costa de Catalunya, obviant el Delta de l'Ebre i el Cap de Creus, ja estan urbanitzats. Per salvaguardar les zones més amenaçades pel maó, el Govern impulsarà el Conservatori del Litoral, el qual s'emmiralla en l'actual model francès (Conservatoire de l'espace littoral et des rivages lacustres). A la pràctica, l'organisme independent adquirirà terrenys costaners amb la voluntat de preservar-los, i si cal, també restaurar-los i gestionar-los.

El seu desplegament, segons apunta la Generalitat en un comunicat, no serà immediat "perquè implica la tramitació d'una llei de creació específica, que s'impulsarà durant la present legislatura". En aquest sentit, mentre el Conservatori no resti operatiu, les seves funcions les exercirà el Departament de Territori.

Durant el període de transició, s'aprofitarà per "definir les futures prioritats d'intervenció, es realitzarà un estudi del mercat immobiliari en les zones prioritàries i es començaran a adquirir finques".

L'organisme s'ha definit a través d'una consulta pública
El Conservatori del Litoral de Catalunya és fruit d'una memòria preliminar, aprovada el juliol, que analitzava diverses alternatives per crear un ens de protecció mediambiental. En concret, el document es va sotmetre a consulta pública i, 11 de les 15 aportacions realitzades per entitats, plataformes en defesa de la Costa Brava, col·legis professionals i particulars, proposaven que l'organisme es creés de manera independent.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Medi Ambient