El Cercle Català d'Història denuncia la construcció d'un parc d'skate dins Ràdio Liberty

Pals

Data: 11/04/2024

*Imatges de l'skate i pintades cedides pel Cercle Català d'Història

El Cercle Català d'Història ha denunciat davant dels Mossos d'Esquadra la construcció d'un parc d'skate dins les instal·lacions Ràdio Liberty a Pals. Segons l'Ajuntament ja estan identificats i denunciats els responsables. Des de l'associació per la memòria històrica reclamen una vegada més, inversió per poder crear en aquest indret un centre d'interpretació.


En aquestes imatges es pot veure clarament com s'han construït unes rampes de patinatge a les instal·lacions de l'antiga Ràdio Liberty a Pals. El Cercle Català d'Història ha detectat treballs a l'antic dipòsit d'aigua ubicat al costat de la nau Diesel. Per això, des de l'associació per la memòria històrica han denunciat davant dels Mossos d'Esquadra de Palafrugell aquestes obres.
 

Això ho han fet saltant-se la llei a la torera i no respectant un espai que està protegit i en conseqüència és un delicte".- Joaquim Ullan,  president del Centre Català d'Història

L'Ajuntament de Pals assegura que ja estan identificats i denunciats els responsables. Però des de l'associació demanen que s'implementin mesures de vigilància i control d'accés per protegir l'espai. De fet, continuen els actes vandàlics, darrerament han aparegut unes pintades en el jaciment arqueològic adjacent de la Torre Mora de Pals. Justament, és la part més antiga de l'antic poblat que es troba dins les instal·lacions de Ràdio Liberty.

Fa anys que el Centre Català d'Història i les entitats ecologistes del territori demanen inversió per rehabilitar les edificacions de l'antiga Ràdio Liberty. Reclamen transformar l'espai en un museu tot recuperant alguns edificis dins d'aquests terrenys.
 

Demanem que es faci complir la llei, que és protegir aquest espai, un espai que és bé cultural i s'ha de protegir, no es pot permetre que es continuï degradant. Per altra banda, demanen que l'administració, l'Estat (Ministeri de Transició Ecològica) que és propietari i la Generalitat (d'Acció Climàtica) que gestiona l'espai, d'una vegada per totes disposin d'un pressupost per poder executar un projecte que permeti desenvolupar un centre de recerca i d'interpretació de la guerra freda.

L'associació fa dos mesos que espera reunir-se amb els serveis territorials de Cultura de Girona per poder demanar que es tiri endavant el projecte.
 

Sembla mentida que les administracions no s'hagin adonat del potencial que té aquest espai en l'àmbit cultural, social, en l'àmbit de promoure el patrimoni del territori..."

Ràdio Liberty va ser l'emissora decisiva durant La guerra freda i clau en la història del segle XX. Ocupa 33 hectàrees dins del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. El 2022 va ser declarat bé cultural d'interès local (BCIL) pel Consell Comarcal del Baix Empordà. Anys abans la part del jaciment històric i arqueològic de la vila marinera i la torre mora es va declarar com a bé cultural d'interès nacional (BCIN).

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient