El Baix Empordà té censats 1.724 gossos i gats

El Baix Empordà té censats 1.724 gossos i gats
Baix Empordà

Data: 24/10/2017


El Baix Empordà té censats 1.724 gossos i gats. Són dades del Registre General d'Animals de Companyia de la Generalitat que comptabilitza els animals domèstics xipats. Una pràctica obligatòria i que recomanen veterinaris i protectores d'animals però que està lluny de ser generalitzada. 

Torroella de Montgrí i l'Estartit és el municipi de la comarca amb més animals xipats i destaca sobre la resta amb 586 registres. Sant Feliu de Guíxols amb 387 i La Bisbal amb 386 els segueixen. Begur en té 338 i Pals 286. Són rellevants les xifres de Palafrugell Palamós amb 157 l 175 animals xipats respectivament. Una dada relativament baixa si es té en compte la comparació amb municipis amb padró similar. A Castell-Platja d'Aro tenen 220 animals comptabilitzats, a Santa Cristina d'Aro 177 a Vall-Llobrega 71 i a Calonge-Sant Antoni només 28. 

Prop de la meitat dels animals segueixen sense xipar

Segons dades del Departament de Territori i Sostenibilitat a Catalunya prop de la meitat dels gossos i gats segueixen sense estar censats tot i la obligatorietat que estableix la llei de protecció dels Animals. Aquesta estableix, a més, que s'han de mantenir en bones condicions higenicosanitàries, en un indret adequat a cada espècie, ben alimentats i visitats periòdicament per un veterinari.  L’omissió d'aquestes obligacions, el maltractament o l’abandonament poden comportar multes d'entre 2.000 i 20.000 euros i no tenir xipat l'animal pot arribar a costar 400 euros. 

Els Ajuntaments tenen la competència en la recollida i control dels animals abandonats, perduts o ensalvatgits i són els responsables d'establir un cens municipal a través de l'aplicació única i homogènia a tot el país Anicom. Una aplicació, que a més, està connectada amb l'European Pet Network, de tal manera que es pot trobar un animal perdut a qualsevol punt de la Unió Europea. 

Prop de 30.000 abandonaments l'any

Cada any a Catalunya es recullen prop de 30.000 gossos, gats o fures i menys del 20% està xipat. Malgrat tot la tendència és positiva ja que del 2005 al 2015 l'abandonament d'animals es va reduir un 10%.

Des del Govern, Protectores d'Animals i Centres Veterinaris es recorda que cal treballar en la tinença responsable. Això implica ser conscient que un animal no és una joguina i implica cuidar-se'n tota la seva vida, saber les obligacions que comporta tenir-lo i fomentar l'adopció i l'esterilització com a polítiques per reduir l'abandonament. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient