Acció Climàtica fa actuacions estratègiques en un 10% de les Gavarres per evitar incendis

Acció Climàtica està duent a terme actuacions estratègiques en terrenys per prevenir incendis a tot Catalunya. Al massís de les Gavarres es preveu actuar en un 10% del conjunt de la massa forestal per protegir la resta de la superfície i facilitar la feina als Bombers. Aquest Pla d'Incendis Forestals de les Gavarres es durà a terme en els pròxims 2 anys. El pressupost total és d'1,2 milions d'euros.

Actualment, s'estan fent treballs de prevenció d'incendis en aquesta zona del radar de Puig d'Arques gràcies als ajuts que atorga del Departament d'Acció Climàtic a la propietat privada perquè netegi els seus boscos. S'està actuant en una zona de 75 hectàrees amb un cost de 171.216 euros. Els operaris estan reduint la càrrega de combustible en un seguit d'àrees estratègiques per evitar grans incendis forestals i generar oportunitats d'actuació segura en la possible extinció.
 

 El que fem sobretot és canviar el comportament de foc perquè en el cas que arribi un gran incendi forestal generarà oportunitats perquè els mitjans d'extinció tinguin opcions de treballar i fer les seves maniobres de contenció, de reduir velocitats de propagació..."- Alex Muñoz, cap de l'àrea d'ajuts del Centre de la Propietat Forestal

Com que reduïm competències amb massa arbustiva i arbòria el que fem és que els arbres que queden en peu tindran més possibilitats de supervivència, estaran millor de salut i més ben preparats per poder resistir i aguantar l'embat del canvi climàtic que estem vivint"


És l'objectiu del nou Pla d'Incendis Forestals de les Gavarres que ha elaborat el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i que abasta 40.000 hectàrees del Baix Empordà i la Selva, la meitat situades en Espais Naturals protegits i amb les suredes més extenses de Catalunya.

Es tracta d'un massís de massa forestal contínua molt gran i com que és inviable treballar a tota la superfície, la idea és actuar en diversos punts estratègics, en concret en un 10% de la superfície total per tal de protegir la resta de terrenys i facilitar la feina als Bombers en cas d'incendi. Uns treballs que duraran dos anys i s'invertirà aproximadament 1,2 milions d'euros.


Paral·lelament, s'està treballant en altres actuacions de tallafocs com pastures o conreus. Segons el Servei de Prevenció d'Incendis els efectes de la sequera sobre els boscos de Girona seria d'unes 3.700 hectàrees.

El Departament d'Acció Climàtica ha doblat en 3 anys els ajuts als propietaris dels boscos privats, un 75% de la superfície forestal fer front a la sequera. Concretament, a la demarcació de Girona s'hi van destinar l'any passat 2,5 milions d'euros.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Medi Ambient