Torroella de Montgrí posa noms de dona a diversos carrers del municipi

Entre març i agost de 2021, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va portar a terme el procés participatiu «Amb Nom de Dona» per tal que la ciutadania fes propostes per feminitzar el nomenclàtor local. En el marc d’aquest procés, la ciutadania i entitats locals van fer una norantena de propostes i finalment se’n van escollir per votació popular un total de 12 noms.

Tot i que ja hi són quasi tots, els carrers de Torroella encara no poden presumir dels 12 noms de dones referents que està previst afegir-los en breu.
Es tracta de noms triats per votació popular a través de la ciutadania i entitats polítiques i locals, que després d'una norantena de propostes, van acabar escollint els noms de 4 dones de l'àmbit local, 4 de l'àmbit dels Països Catalans i 4 de l'àmbit universal.

Segons la regidora de Cultura, Roser Font, el fet que encara no hi siguin tots col·locats, es deu a que després del procés participatiu «Amb Nom de Dona» per tal de feminitzar el nomenclàtor local, hi ha un reglament que diu que també s'ha de tenir en compte la decisió dels veïns i si hi estan d'acord o no en la ubicació i el nom del carrer.

Els criteris a l'hora d'escollir la ubicació per part de la Comissió del Nomenclàtor han estat varis, com per exemple mirar de posar noms a vials i espais on prèviament no hi hagués cap nom, o directament a nous carrers, com és el cas de les plaques de dones nacionals Muriel Casals i Joana Raspall.

També, un altre directiu en el procés participatiu, és si a un emplaçament concret de Torroella hi va viure la persona referent, com per exemple la Quimeta de l'Horta, que aviat es posarà la seva placa davant l'Espai Ter, on es trobava la casa on habitava la família de l'homenatjada.

A més, per a les dones referents nascudes a la vila, el seu nom té preferència en llocs públics, com per exemple l'Escola d'Adults, situada al Convent dels Agustins, ha estat anomenada ara Escola d'Adults Maria Rosa Llos Comalat, en record a la pionera en l'ensenyament de la llengua catalana a persones adultes.

Pel que fa a les propostes de noms de dones universals: Rosa Parks, Marsha P. Johnson, Berta Càceres i Anaïs Nin s'han posat als passatges de vianants situats a la zona de la urbanització la Granja. També s'han posat plaques als carrers Víctor Català del municipi on s'explica que aquest era el pseudònim utilitzat per l'escriptora Caterina Albert.

Ara, la voluntat d'aquest procés és anar incrementant els noms de dona al nomenclàtor local durant els pròxims anys, per tal que hi hagi un equilibri real que respongui a la realitat social del municipi.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat