La Junta Electoral trasllada a Fiscalia les anomalies al cens a Ullastret i Ultramort

La Junta Electoral trasllada a Fiscalia les anomalies al cens a Ullastret i Ultramort
Ullastret

Data: 23/05/2019

La Junta Electoral de Zona ha enviat a la fiscalia una denúncia d'ERC sobre presumptes irregularitats al cens d'Ullastret i Ultramort, on s'hi haurien empadronat persones de forma fraudulenta i s’haurien donat de baixa a altres del padró municipal.

La Junta Electoral de la Bisbal d’Empordà va acordar en la seva sessió del 16 de maig donar trasllat a Fiscalia dels fets plantejats pels republicans.

En concret s’han detectat una persona a Ullastret i nou persones a Ultramort que figuren en el cens electoral però que no resideixen habitualment en els municipis. Això suposa que s’incorporin en el cens electoral tot i que aquest hauria d’estar format únicament per les persones que viuen en el municipi, mentre que aquelles que resideixen en diversos municipis s’han d’inscriure exclusivament en el padró del municipi on passin més temps durant l’any.

Aquesta alteració del cens electoral, a partir d’empadronaments incorrectes, pot suposar un delicte electoral tipificat en l’article 139.1 de la Llei Electoral.

En el cas d’Ullastret ERC va denunciar que fa uns mesos l’Ajuntament va protagonitzar un cas d’alteració fraudulenta del padró municipal, donant de baixa d’ofici a vuit persones que efectivament residien en el municipi i que van haver de reclamar per a que fossin novament inscrites.

EL GOVERN D'ULLASTRET NEGA IRREGULARITATS

Des del govern d'Ullastret neguen que hagin donat de baixa d'ofici a ningú i asseguren que no tenen potestat per fer-ho. L'Ajuntament va iniciar fa un any un procediment habitual per regularitzar el cens i es va posar a informació pública que hi havia persones que no residien al poble. Els que van voler van fer al·legacions per mantenir-se empadronats al municipi i d'altres van accedir a que es regularitzés el cens.

La doctrina electoral considera que qualsevol conducta conduent a alterar el cens electoral suposa una lesió del dret de sufragi, essent aquest un bé jurídicament protegit. La inscripció fraudulenta d’electors pot alterar la voluntat popular atès que acaben votant persones que no són del municipi.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política