El Baix Empordà recorda els atemptats de Barcelona i Cambrils i reitera el 'No tinc por'

Baix Empordà

Data: 17/08/2018

Intervé: Carles Motas, Alcalde Sant Feliu de Guíxols

Recolliment, dolor i fermesa enfront del terrorisme. El Baix Empordà es suma al crit de 'No Tinc Por' en la commemoració de l'aniversari dels atemptats de Barcelona i Cambrils que ara fa un any van segar 17 vides i van marcar les de centenars de persones per sempre més.

Diversos ajuntaments de la comarca com els de Palamós, La Bisbal, Palafrugell, Calonge i Sant Antoni, Begur, Platja d'Aro o Sant Feliu de Guíxols han convocat minuts de silenci per rebutjar aquella barbàrie i donar escalf a les víctimes.

Arreu del país s'han multiplicat els actes per refermar que Catalunya és un país d'acollida i que ni la intolerància ni la xenofòbia hi tenen lloc.
El text ha lloat la tasca de la Policia Local de Cambrils, la Guàrdia Urbana de Barcelona, els Mossos i els equips d'emergència. També ha fet una crida al control de la venda d'armes de països occidentals a tercers i defensa el carrer com espai de llibertat i convivència.
 

17A, un dia marcat en la memòria

El 17 d'Agost del 2017 el Daesh va llançar una furgoneta contra els vianants que passejavemn per la Rambla de Barcelona. En l'atropellament massiu van morir 13 persones i en la fugida del terrorist que conduia la furgoneta un home va ser apunyalat sumant la 14ena víctima mortal. Hores més tard tres terroristes més irrompien contra la multitud a Cambrils matant a una quinzena persona abans que els Mossos d'Esquadra els abatissin. En la setmana posterior als atacs hi va haver una autèntica caça a l'home que va acabar amb l'autor material de l'atropellament, Younes Abouyaaqoub, també abatut.

L'atemptat terrorista va ser dissenyat per una cèl·lula formada per 17 persones i dirigides per l'imam de Ripoll Abdelbaki es Satty. Joves de la capital ripollesa de vida aparentment normal i radicalitzats en pocs mesos, el que va causar una enorme commoció. De fet, poques hores abans de l'atemptat va explotar una casa a Alcanar, que en un primer moment no es va relacionar amb els atemptats, però que era el quarter general on s'estava preparant l'atac. Aquesta explosió va precipitar l'atropellament massiu i va desbaratar segons la investigació un atemptat de més envergadura.

La tasca dels Mossos i els dubtes que deixa el 17A

La reacció de la societat catalana va ser elevar el 'No tinc Por, mentre que la tasca policial i informativa dels  Mossos d'Esquadra, dirigits pel llavors Major apartat pel 155 Josep Lluís Trapero, el Conseller ara empresonat Joaquim Forn, i la CM també cessada pel 155, Patricia Plaja, va ser elogiada internacionalment.

A l'altra cara de la moneda, encara hi ha dubtes i ombres sobre aquell fatídic 17A. L'associació que agrupa les víctimes lamenta que es senten abandonats i utilitzats políticament, els Mossos segueixen sense tenir accés directe a les bases de dades internacionals per la lluita antiterrorista, no està clara la relació entre Es Satty i el CNI o el perquè de la radicalització extraordinàriament ràpida de joves educats a Ripoll.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat