Similituds entre el Còlera del 1885 i el Covid-19 a Torroella

Similituds entre el Còlera del 1885 i el Covid-19 a Torroella
Torroella de Montgrí

Data: 21/04/2020

Carrers buits, comerços tancats i cordons sanitaris. Podríem estar fent una radiografia de la vila de Torroella de Montgrí d’avui, però estem descrivint la Torroella de 1885. I és que la situació de pandèmia i confinament actual a causa del Covid-19 no és tan diferent, en alguns aspectes, a altres moments en què la població s'ha afrontat a diverses epidèmies al llarg de la històriaDaniel Fuentes, als XI Premis de Recerca Joan Torró i Cabratosa, n’estudià una de les últimes, el còlera de 1885.

Podeu consultar el treball sencer a: Fuentes Sánchez, Daniel. Torroella contra el còlera: crònica de l’epidèmia de 1885.

Aquí hi ha una sèrie de quatre petits vídeos on Daniel Fuentes confronta les dues situacions. En ells es recullen les similituds que hi podem trobar entre les dues, tot i els més de 130 anys de diferència que hi ha, algunes polèmiques que encara que passin els anys sempre són presents, i les conseqüències del còlera del 1885.Des del Museu de la Mediterrània proposen seguir aquesta sèrie de vídeos per veure que la història és una font inesgotable de continguts, i que cal estudiar-la i aprendre d’ella ja que això ens ajudarà a afrontar amb més eines, millor recursos i més ben preparats el futur.

Els quatre vídeos que s'aniran penjant a Youtube són:

•    Les similituds (dilluns 20 d’abril). Hi ha diverses similituds entre l'epidèmia de còlera del 1885 que va afectar de manera molt important Torroella i els pobles dels voltants, i l'actual pandèmia del Covid-19 d'abast mundial. Mesures de confinament, polèmiques polítiques, etc

•    La propagació (dimecres 22 d’abril). Alguns fenòmens culturals o històrics, com la globalització i el colonialisme, poden afectar l’aparició i la propagació de les epidèmies, com les de còlera del segle XIX o la pandèmia actual de Covid-19.

•    Els metges (dilluns 27 d’abril). Durant l’epidèmia de còlera de 1885, alguns metges, tan a nivell local, provincial, com estatal, van protagonitzar dures polèmiques polítiques i mèdiques sobre com gestionar i tractar la malaltia, tal com succeeix en l’actualitat. Lluny del seu rol assistencial, durant l’epidèmia el metge també es fa mediàtic.

•    Les conseqüències (dimecres 29 d’abril). Vols saber alguna de les inusuals conseqüències socials que va provocar l’epidèmia de còlera de 1885 a Torroella? L’epidèmia va suposar un abans i un després per moltes persones del municipi. Ho viurem el 2020?

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Cultura