L'Hospital de Palamós utilitza les reproduccions en 3D per planificar cirurgies complexes

L'Hospital de Palamós utilitza les reproduccions en 3D per planificar cirurgies complexes
Palamós

Data: 10/02/2022

INTERVENEN: Pep Martorell, tècnic de Radiologia a l'Hospital de Palamós; Lluís Pomerol, cap de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia de l'Hospital de Palamós

La impressió 3D s'està introduint cada cop en més sectors, i el de la medicina no és una excepció. A l'Hospital de Palamós també han aprofitat aquesta tecnologia i l'utilitzen per imprimir models anatòmics, amb l'objectiu d'aconseguir una millor planificació en intervencions complexes, com ara fractures o revisions de pròtesi.

Aquest procediment comença amb l'elaboració d'un TAC de la zona en qüestió, i s'obté una primera imatge tridimensional, amb la qual es pot escollir quins elements els interessa imprimir. La impressió d'aquests models es fa amb materials plàstics, rígids o més tous segons el que es vulgui imprimir. Quan són models complexos les impressions poden arribar a trigar fins a 20 hores.
 

Avantatges

L'utilització d'aquests models 3D té molts avantatges de cara al procés mèdic en traumatologia. Per una banda, des de la vessant pedagògica, va molt bé per explicar els quadres mèdics tant a malalts com a personal en formació, i a molts pacients els ajuda a entendre millor la patologia i els possibles procediments quirúrgics.

Per altra banda, és de gran ajuda pels traumatòlegs, ja que poden fer un estudi preparatori de la intervenció quirúrgica més acurat. Aquesta simulació prèvia es tradueix en una disminució del temps de l'operació, ja que els cirurgians tenen un millor coneixement de l'anatomia del pacient i es poden avançar a possibles complicacions, reduint també el risc de sagnat. Així mateix també ajuda a simplificar i reduir les necessitats de material durant la intervenció.

L'èxit en la implementació d'aquest nou sistema obre la porta a utilitzar-lo en altres serveis de l'hospital, amb l'objectiu de millorar-ne la planificació i els circuits. Així mateix també s'està mirant com aprofitar les noves aplicacions de la tecnologia 3D per estudiar angles o mesurar profunditats per a la introducció de materials per mitjà de guies en cirurgies menors.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat