El 2022 està sent l'any més càlid, en aire i mar, que s'ha registrat mai a l'Estartit

El meteoròleg de l'Estartit, Josep Pascual, porta mesurant les temperatures de l'aire i de l'aigua del mar des dels anys setanta. Des d'aleshores, no se n'havien registrat de tan elevades com les d'aquest 2022.

Aquest mes d'octubre ha estat el més càlid, tant pel que fa a la temperatura del mar com la de l'aire, que s'ha registrat mai als termòmetres de Josep Pascual -que estan en marxa des dels anys setanta-.

La temperatura mitjana de l'aire aquest passat octubre s'ha situat en 20,6 graus, prop de 3 graus per sobre de la mitjana climàtica. Les xifres al mar han estat similars, registrant una mitjana de 21,4 graus de temperatura. Aquestes són dades extremadament elevades pel darrer trimestre de l'any.

A més, si posem la mirada en tot el que portem de 2022, les temperatures mitjanes des que va començar l'any també han estat les més altes mai registrades a l'Estartit, amb 18,6 graus -tant en aire com al mar- entre gener i octubre. 

No només està sent un any amb xifres superiors a les habituals en temperatura. També està sent excepcional pel que fa a pluges. A hores d'ara és l'any que menys ha plogut des del 1973. Pel que fa als onatges, fins ara no s'han produït els típics temporals de tardor, com el que antigament s'anomenava 'renta botes'.

Per les pròximes setmanes, es preveu la mateixa tònica que els darrers dies: dies suaus i nits un pèl més fredes, amb unes temperatures més pròpies del mes d'octubre que del novembre. Tampoc es preveu un increment de pluges important a curt termini.

Josep Pascual realitzarà una xerrada, aquest divendres 11 de novembre i juntament amb Anna Sánchez Vidal, sobre el canvi climàtic i la contaminació per plàstics. Esdevindrà al Local Social de la Penya Barcelonista de Torroella de Montgrí.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat