Avui és el Dia Mundial contra el Càncer de Mama

Baix Empordà

Data: 19/10/2022

Avui, 19 d'octubre, és el Dia Mundial del Càncer de Mama. L'objectiu d'aquesta jornada és conscienciar a la població de la importància del diagnòstic precoç d'aquesta malaltia per guanyar la lluita contra aquesta malaltia, que esdevé el tumor més freqüent en dones arreu del món. Segons dades de l'OMS, prop d'una de cada 12 dones el patirà al llarg de la seva vida.

El càncer de mama és el més freqüent en les dones i el risc de patir-lo augmenta amb l'edat. La majoria de casos se solen donar per sobre dels 50 anys, ja que és una malaltia poc comuna abans de la menopausa. La xifra de casos detectats ha anat en augment en els darrers quinze anys. De fet, segons dades de l'OMS, prop d'una de cada 12 dones el patirà al llarg de la seva vida.

La detecció precoç és un element bàsic per reduir l'impacte de la malaltia. Com abans es diagnostiqui el càncer de mama, millor, ja que es disposen de més opcions terapèutiques i menys agressives. Gràcies al fet que cada vegada es detecten en fases més inicials i a les millores en els tractaments, ha augmentat significativament la supervivència de les pacients. Es calcula que els darrers anys la mortalitat per aquest tumor ha disminuït entre un 25 i un 35%. 

Malgrat que la meitat de casos són detectats per la mateixa persona afectada a través de l'autoexploració, aquesta tècnica no és suficient per detectar la malaltia en una etapa molt inicial, ja que el càncer de mama no acostuma a presentar símptomes en fases embrionàries. Per aquest motiu és imprescindible seguir el programa de prevenció i detecció precoç, en el qual el Departament de Salut, d'acord amb les recomanacions de diversos organismes internacionals, convida a les dones d'edats compreses entre els 50 i els 70 a fer-se una mamografia de manera gratuïta cada dos anys.

El programa de cribratge o detecció precoç permet detectar amb la mamografia tumors tan petits que fins i tot no són palpables. Les dones són citades al cribratge a través d'una carta on es detalla el dia, l'hora i el lloc reservat per realitzar la prova.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat