L'Escola de Música Conrad Saló de la Bisbal engega el projecte 'La Cobla a l'Escola'

L'Escola de Música Municipal Conrad Saló de la Bisbal ha engegat un projecte per fer arribar la cobla a les aules. Els seus professors van a les escoles públiques i ensenyen nocions de tible i flabiol als alumnes de 4t i 5è de primària en horari lectiu. La iniciativa vol democratitzar la música d'arrel tradicional i fomentar vocacions, però també demostra que la cobla no està renyida amb les noves tecnologies. Perquè els instruments que toquen els infants s'han dissenyat i imprès en 3D. 

Ens acostem a l'aula on els alumnes de 4t de primària fan la lliçó de música. Una sessió que, com en altres centres, sol ser per aprendre a tocar la flauta tradicional. Però, a l'escola Mas Clarà de la Bisbal d'Empordà, s'aprèn a tocar el tible imprès en 3D. 

Aquesta classe, forma part del projecte 'La cobla a l'escola', que aquest trimestre s'ha començat a posar en pràctica tant en aquest centre com també al Cor de Maria. En aquest cas, però, els escolars de 5è de primària hi aprenen a tocar el flabiol.

La impulsora del projecte és l'Escola de Música Conrad Saló de la Bisbal d'Empordà. El principal objectiu és acostar els instruments de cobla als nens i nenes de primària de la ciutat. Per això, durant l'horari lectiu, un professor de la Conrad Saló s'acosta als dos centres públics i ensenya nocions de tible i flabiol, perquè la canalla aprengui a fer sonar els instruments i a tocar en grup.

Oller afegeix que, a banda de sensibilitzar els alumnes, el projecte també busca que hi hagi una continuitat en la formació de la cobla i la música com una carrera professional. Així, d'aquesta manera, es millorarà el relleu generacional de la disciplina. L'objectiu principal a curt termini, és que la iniciativa tingui continuïtat en propers cursos, estenent-lo a més centres de la Bisbal i abastant tot el cicle superior de primària. 

El projecte també demostra que la música d'arrel tradicional també té un espai per conviure amb les noves tecnologies. Perquè en col·laboració amb l'empresa TotMusic, i també amb l'objectiu de fer instruments més econòmics, a mida dels infants, acolorir-los perquè siguin més atractius i que no pesin tant, els tibles i els flabiols s'imprimeixen en 3D.

'La Cobla a l'Escola' a les aules de la Bisbal d'Empordà ha estat un dels dos que ha guanyat l'última convocatòria INNOVEM que impulsa SomSardana. Precisament, pel seu caràcter innovador. 

Hem preguntat als mateixos alumnes que es trobaven fent la seva tercera classe amb el tible. Comparteixen que, tot i que costa una miqueta, els hi agrada poder tocar un instrument que altres amics seus no tenen l'oportunitat de tocar. 

Tot i que encara no han arribat a practicar una cançó sencera, les ganes i motivació que els i les alumnes están posant en millorar la seva pràctica amb el tible, són esperançadores. Així com també ho és el futur del projecte La cobla a l'Escola, el qual, si tot va bé, tindrà presència a les demés escoles de la ciutat en els nous cursos. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat