CiU qualifica de "poc ambicioses" les ordenances fiscals de La Bisbal

CiU qualifica de
La Bisbal d'Empordà

Data: 24/12/2018

El grup municipal de Convergència i Unió a l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà ha presentat un total d’11 al·legacions a les Ordenances Fiscals per al 2019, amb tres eixos bàsics: la rebaixa del 10% de l’IBI imposada pel PP i el llavors ministre Cristóbal Montoro el 2012 i que continua vigent; augmentar les bonificacions per a famílies nombroses i introduir-ne de noves per a jubilats i pensionistes amb pensions mínimes, així com per a establiments artesans; i ampliar els fraccionaments dels rebuts, és a dir, poder pagar impostos com l’IBI en tres o més vegades -en funció de l’import del rebut- sense cap cost addicional en comptes de les dues actuals. 

Segons el grup liderat per Xavier Dilmé el govern d’ERC-CUP-ICV només va acceptar quatre de les al·legacions presentades per CiU, entre les que destaquen bonificar en un 90% l’IBI per als establiments artesans que s’obrin a la ciutat i retallar mitja hora l’horari de la zona blava, que acabarà a les 20:00h en comptes de les 20:30h actuals. També s’ha acceptat que a les bonificacions de residus que calgui una inspecció de l’administració, si aquesta no es pot fer per culpa de l’administració se li faci al contribuent la bonificació igualment.

Pel que fa la proposta de CiU de bonificar l’IBI de l’habitatge habitual en un 90% als jubilats i pensionistes amb pensions mínimes, el govern ERC-CUP-ICV va manifestar que la llei no permetia aquestes bonificacions, "malgrat altres municipis les recullin a les seves ordenances". En aquest sentit, l’alcalde es va comprometre a incloure una partida en els propers pressupostos per establir una línia de subvencions per a aquest concepte, que "tot i no ser la solució ideal és una mesura acceptable". Aquest compromís va ser fonamental per decantar el vot final de CiU a l’abstenció en comptes de cap al vot negatiu inicial.

D’altra banda, el govern va rebutjar incrementar un 25% les bonificacions a les famílies nombroses amb més de 3 membres; estendre els fraccionaments de rebuts sense cost per al contribuent; deixar sense efectes les puges al Terracotta Museu; o reduir els augments de les taxes del cementiri municipal  -que en alguns casos superen el 100%- a un màxim del 20%.

Ordenances poc ambicioses

El regidor  de CiU, Xavier Dilmé, va qualificar les ordenances de “poc ambicioses” i es va mostrar molt crític amb la negativa del govern a ampliar els fraccionaments: “Costa d’entendre que un govern que es diu d’esquerres no entengui que per a les famílies bisbalenques seria un gran alleugeriment poder pagar amb més terminis els rebuts, un tema que, d’altra banda, no ha de suposar sobrecostos per a l’Ajuntament sinó simplement més feina administrativa que es pot assumir perfectament”. Dilmé ha volgut recordar que “altres ajuntaments que ni tan sols són d’esquerres ho estan fent i aquesta decisió només es pot atribuir al anar passant i a la manca de gestió de l’actual govern encapçalat per ERC, que compta els dies perquè s’acabi el mandat”.

El regidor també ha estès aquesta crítica a les bonificacions per a famílies nombroses: “Les bonificacions per aquest concepte són força baixes i ens semblava de justícia que les famílies amb més membres poguessin tenir una bonificació del 75% mentre la resta quedaven al 50% actual. No acceptar això, que és molta ajuda a famílies a un cost molt i molt petit per a l’Ajuntament atès el seu nombre, ens sembla una manca de sensibilitat social preocupant”.

Pel que fa incloure bonificacions a l’IBI per a jubilats i pensionistes amb rendes baixes, “fer-ho via subvenció no és ideal, però val més això que res”. Dilmé s’ha mostrat estranyat pel fer que l’alcalde digués que el govern no podia aprovar aquestes bonificacions ja que la normativa, segons ell, no ho permetia, “per això li vaig dir que deia molt poc en favor d’un govern que deia ser desobedient per a segons què, no ho fos també per beneficar la gent gran més necessitada del municipi”.
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política