Palafrugell i Sostre Cívic impulsen la creació de sis habitatges socials cooperatius

Palafrugell i Sostre Cívic impulsen la creació de sis habitatges socials cooperatius
Palafrugell

Data: 26/11/2019

L’Ajuntament de Palafrugell ha signat un acord amb l’entitat Sostre Cívic per tal de promoure l’habitatge de protecció social cooperatiu a la vila. Arran d’aquest conveni, la cooperativa adquirirà un edifici al carrer Ponent, i oferirà sis habitatges en règim de cessió d’ús. Per la seva part, l’Ajuntament aportarà 40.000 euros, repartits en dos anys, per contribuir a fer possible aquest projecte.
 
Segons Josep Piferrer, alcalde de Palafrugell, “amb aquest acord tenim la possibilitat de posar a disposició del nostres ciutadans uns habitatges a preus socials, traient-los del mercat especulatiu, i al mateix temps, donem utilitat a un immoble buit. Dos dels principals temes que ens preocupen com a govern”.
 
Amb la signatura d’aquest acord, es pretén impulsar un nou projecte d’habitatge social a Palafrugell, sota el model d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús, mitjançant la compra de vivendes. D’altra banda, també ajuda a recuperar patrimoni en desús i a garantir l’habitatge digne i adequat, sota un model no especulatiu. Aquest és el primer projecte d’aquestes característiques que s’emprèn al municipi.
 
En aquest cas, els habitatges són adquirits pel procediment de tanteig i retracte a habitatges que provenen d’execució hipotecària i, per tant, s'ha evitat la seva venta a un fons d'inversions internacional. L’adquisició s'ha efectuat gràcies a un préstec de l’Institut Català de Finances que compta amb una bonificació per part de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.
 

Habitatge cooperatiu en règim de cessió d’us
 
En el cas dels projectes de Sostre Cívic, la cooperativa sempre és la titular dels habitatges, que a la vegada permet i fomenta la participació de les persones sòcies de la cooperativa, que en són també propietàries, a diferència d’un model en que la propietat és pública. Els habitatges es consideren un bé d’ús i les persones sòcies de la cooperativa poden gaudir-ne indefinidament o per un període molt llarg. Formar-ne part, requereix una aportació inicial i el pagament de quotes mensuals que deriven dels costos d’adquisició, manteniment i funcionament del projecte d’habitatge cooperatiu, i no de la situació del mercat immobiliari.
 
Sostre Cívic és una entitat nascuda l’any 2004 amb l’objectiu de promoure un model alternatiu d’accés a l’habitatge, més just i accessible, sense ànim de lucre, no especulatiu i transformador. L’organització promou el cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús, com a model alternatiu d’accés a l’habitatge, a través de la divulgació, l’assessorament, la cerca de finançament, promoció i gestió d’habitatge cooperatiu en règim de cessió d’ús. Actualment, més de 900 persones sòcies arreu del territori componen l’entitat.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política