La Bisbal aprova pressupostos sense inversions per acabar les d’anys anteriors

Intervenen: Enric Marquès, Alcalde de La Bisbal (ERC); Òscar Aparicio, portaveu del PSC; Xavier Font, portaveu CxLB-JxC; Xavier Dilmé, portaveu TxLB; Carles Puig, portaveu CUP; Maite Bravo, portaveu En Comú.

L’oposició veu els comptes perillosos per les arques municipals

L’Ajuntament de La Bisbal va aprovar un pressupost de més de 13 milions d’euros amb les crítiques de l’oposició per la manca d’inversions, despesa en matèria de personal i una previsió d’ingressos que creuen irreal. Els comptes van sortir endavant només amb els vots de l’equip de govern (ERC-CUP-EC).

L'Alcalde Enric Marquès va explicar que els números són similars als del 2018 i 2019 i que enguany es centraran en acabar les inversions previstes en anys anteriors abans d’intentar abordar nous projectes. Inversions ja començades com les obres del Carrer Ample, l’ampliació dels vestidors del pavelló d’esports, la remodelació de la façana del Castell o la posada en marxa del porta-a-porta.

Menys diners pels pressupostos participatius

Sí que van explicar que esperen una partida de 126.000 euros del PUOSC de la Generalitat que no apareix als pressupostos perquè tot i està compromesa encara no s’ha aprovat. Seria una partida que via modificació de crèdit permetrà construir un nou dipòsit d’aigua a Puignegre i adequar els antics habitatges dels mestres per vivenda social juvenil.

En matèria de pressupostos participatius es limiten a 100.000 euros, amb una rebaixa respecte l’any anterior pels mateixos motius. Cal acabar els projectes engegats anys anteriors.

Pel que fa al capítol de despesa de personal l’equip de govern va argumentar l’increment del 10% per la translació als pressupostos d’enguany de l’acord laboral amb el funcionariat de la casa.

Oposició amb crítiques similars

L’oposició (PSC, CxLB-JxC, TxLB) va carregar durament amb arguments similars contra uns comptes que consideren irreals en la previsió d’ingressos, sorprenents per l’abscència d’inversions, excessius en la despesa de personal i perillosos a llarg termini per les arques municipals.

El PSC va reiterar el que porta dient diversos anys i és que al seu parer els comptes de l’Ajuntament de La Bisbal són insostenibles a llarg termini. Va qualificar en sentit negatiu d’històric que hi hagi 0 inversions i va acusar l’equip de govern de no tenir recursos propis per fer-los.

CxLB va considerar desproporcionat l’increment del capítol I i va llençar en cara del tripartit governant haver-se presentat a les eleccions amb uns projectes i inversions que són incapaços de dur a terme, posant l’accent especialment en els pressupostos participatius.

En una línia similar al del PSC, TxLB va alertar que la massa salarial s’incrementa més del que diu la normativa i veu improvització en matèria de gestió de personal. Va indicar que no pot ser que la relació de llocs de treballs es modifiqui cada poc temps. Pel seu portaveu, Xavier Dilmé, hi ha un problema de gestió a un Ajuntament que preveu uns ingressos irreals i això li impedeix buscar ajuda a fora i centrar-ho tot en els tècnics municipals. Per Dilmé l’equip de Govern ven fum i va reforçar aquest argument amb el fet de les zero noves inversions.

Autocrítica

L’equip de govern va justificar l’abscència d’inversions per honestedat i per fer les coses ben fetes. Tant l’Alcalde Enric Marquès com el seu soci de la CUP, Carles Puig, van indicar que els serveis tècnics no ho poden assumir tot i que la feina s’anirà fent. En aquest sentit Puig va fer autocrítica i va admetre que cal millorar.

Maite Bravo, d'En Comú creu que canviar l’estructura de l’Ajuntament també és fer inversió.

En matèria de sous,  ple va aprovar una regularització del sou de l’Alcalde per adequar-lo en matèria d’hores i compatibilitats amb la feina que fa al Consell Comarcal i l’excedència que ha demanat en la seva anterior feina de funcionari del Departament d’Ensenyament.

Reacció a la sentència del TSJUE sobre Junqueras

En un altre ordre de coses el ple va aprovar amb només un vot en contra una moció urgent que reclama la llibertat d’Oriol Junqueras i la resta de preses i presos polítics després de la sentència del TSJUE que esmena la plana a la justícia espanyola. També van demanar el fi de la repressió fent esment a la inhabilitació del President Quim Torra dictada pel TSJC per desobediència.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política