Torroella i L'Escala sumen esforços per treballar conjuntament

Torroella i L'Escala sumen esforços per treballar conjuntament

Data: 20/06/2018

Els ajuntaments de Torroella de Montgrí i l'Escala volen reforçar els espais de col·laboració municipal en àmbits d'interès mutu com poden ser la promoció econòmica, la cultura, el Parc Natural, la gestió territorial o l'aigua.

Els alcaldes dels dos municipis, Josep Maria Rufí i Víctor Puga s'han reunit aquest matí a l'Ajuntament de l'Escala per tractar aquests i d'altres temes, amb l'objectiu de reforçar lligams i aprofundir en aquells aspectes que poden ser beneficiosos per als dos municipis si se sumen sinèrgies i es plantegen des d'una perspectiva supramunicipal.

En aquest sentit, han fet una valoració molt positiva del front comú que van articular, juntament amb d'altres municipis, per reclamar la millora llargament reivindicada de la seguretat a les carreteres. Aquesta acció conjunta ha donat els seus fruits amb un compromís de la Generalitat d'executar un pla d'accions fins al 2020 amb una inversió de 20 milions d'euros, que ja s'ha començat a concretar amb la construcció del reivindicat giratori de l'Empalme i la propera construcció del giratori de Bellcaire.
Rufí i Puga també s'han mostrat molt satisfets per l'organització conjunta, per primer cop, d'una campanya gastronòmica, amb la sèpia com a eix vertebrador, que arrenca inicialment del Projecte Sèpia, una iniciativa científica per recuperar aquesta espècie, que va néixer sota el paraigües de l'Ajuntament de l'Escala, a la qual també s'hi ha incorporat Torroella. Es tracta d'una acció de promoció econòmica i caràcter científic, emmarcada en el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, una marca paraigües que consideren imprescindible explotar com a element de dinamització econòmica. Els dos alcaldes coincideixen que els visitants busquen cada cop destinacions més àmplies territorialment i temàticament, de manera que el parc natural ha de ser un instrument per projectar amb força tot el potencial d'un territori tant ric i divers que, per la seva tipologia, té pocs referents similars, ja que conjuga una extraordinària oferta de sol i platja, turisme actiu, natura, patrimoni i cultura al cor de la Costa Brava.

Un altre dels àmbits en què es vol aprofundir en termes de col·laboració és en el de la cultura, on consideren que hi ha força camp per recórrer. Víctor Puga argumenta que tant l’Escala com Torroella de Montgrí són dos referents culturals de l’Alt i el Baix Empordà que, a banda de la seva proximitat geogràfica, comparteixen interessos i una certa tradició, articulada al voltant del Montgrí i la costa mediterrània. En aquest sentit, es treballarà per fomentar col·laboracions amb equipaments de primer nivell com el MAC d’Empúries, l’Alfolí de la Sal, el Museu de l’Anxova i la Sal (l’Escala), i el Museu de la Mediterrània i l’Auditori Teatre Espai Ter (Torroella de Montgrí).

Un tema de preocupació mútua continua essent el de la gestió de l'aigua. En aquest sentit, continuaran reivindicant la perllongació de la canonada del Pasteral, perquè creuen que seria la solució definitiva a les tensions d'abastament d'aigua que pateixen els municipis a l'estiu, quan la població es multiplica per tres. A més, l'aportació d'aigua del Pasteral permetria reduir la pressió actual de l'aqüífer del Baix Ter, d'on es proveeixen al voltant d'una trentena de municipis. Rufí, que és president de la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter, recorda que l’increment de consumidors i la disminució de les pluges fa minvar cada estiu el cabal disponible, de manera que facilita la pressió del mar i el risc de salinització.
Per aquest motiu, els dos batlles mantenen que, a banda de pal·liar aquest dèficit hídric, la prolongació de la canonada del Pasteral tindria repercussions econòmiques i mediambientals molt clares. No cal oblidar, a més, la component turística que té bona part d'aquest territori, per la qual cosa és fonamental disposar d'un abastament amb garanties, perquè és un servei estratègic.
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política