El Govern central no decidirà sobre l’indult de Dolors Bassa abans del 14-F

El Govern central no decidirà sobre l’indult de Dolors Bassa abans del 14-F
La resolució de la sol·licitud d'indult a la torroellenca Dolors Bassa i als altres 11 condemnats pel referèndum de l'1 d'octubre no arribarà abans de les eleccions catalanes del 14 de febrer. Ho ha avançat aquest dilluns El Periódico amb fonts de la Moncloa i properes al Ministeri de Justícia.

En concret, l'executiu socialista demana no accelerar el procés judicial, el qual la tramitació dels seus expedients es troba en una fase inicial. D'altra banda, augmenten les pressions del partit que forma part del govern de coalició, Unides Podem. Ha estat el líder dels Comuns, Jaume Asens, que ha reclamat l'agilització dels indults amb l'objectiu que els presos polítics puguin participar en la campanya de les eleccions autonòmiques.

Segons fonts properes al titular de Justícia, Juan Carlos Campo, el Consell de Ministres no aprovarà l'indult als 12 condemnats pel referèndum abans del 14 de febrer.

Pel que fa al transcurs del tràmit, el Ministeri de Justícia va remetre la petició d'indult al Tribunal Suprem a finals de setembre. D'ençà que l'òrgan judicial encara no s'ha pronunciat al respecte.

Així, el Tribunal Suprem està pendent de rebre l'informe de les presons on compleixen condemna els sentenciats catalans. Un cop aquest tràmit es formalitzi, el Suprem haurà de requerir a la Fiscalia que emeti el seu dictamen i finalment, es redactarà la conclusió a la sol·licitud. Tanmateix, aquest informe resultant no serà vinculant, és a dir, l'executiu podrà autoritzar l'indult sense necessitat d'obtenir el suport dels jutges i fiscals. De fet, el govern central està disposat a concedir el perdó per "calmar la situació política a Catalunya".

D'altra banda, els Comuns pressionen als socialistes amb l'objectiu que es reformin els delictes de sedició i rebel•lió. Aquesta seria una altra via perquè els presos polítics puguin participar en la campanya de les eleccions autonòmiques del febrer. Aquí les dates en el calendari tampoc són clares, ja que l'aprovació d'aquesta reforma ha de passar abans pel vist i blau del Consell de Ministres.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política