Les acusacions mantenen la demanda de presó per a Bassa i els líders independentistes

Torroella de Montgrí

Data: 05/06/2019

Quatre mesos de judici no han canvat res. La Fiscalia, l'Advocacia de l'Estat i l'acusasió particuar, formada per l'extrema dreta de Vox, mantenen la petició de penes de presó per a la Torroellenca Dolors Bassa, el Govern de l'1-O i els activistes Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Aquest dimarts les acusacions van fer els seus informes finals després de 49 sessions i la declaració de més de 400 testimonis. Els primers en obrir foc van ser els quatre fiscals, Javier Zaragoza, Jaime Moreno, Consuelo Madrigal i Fidel Cadena que van fer un dur  al·legat contra un procés independentista que van qualificar de Cop d'Estat, sense armes, però amb violència ambiental.

Van rebutjar que a l'Estat Espanyol es persegueixin polítics per les seves idees i van qualificar l'afirmació que l'estat no vol dialogar com a exercici de cinisme. Per la Fiscalia el 'cop d'estat' es va començar a preparar el 2015 i va culminar amb la declaració d'independència que no veuen com a simbòlica.

La Fiscalia veu Junqueras cap d'una trama criminal

Per tot plegat mantenen la demanda de 25 anys de presó per Oriol Junqueras, com a cap d'una trama criminal que va cometre rebel·lió; 17 anys per Jordi Sánchez, Jordi Cuixart i Carme Forcadell; 16 anys per a Dolors Bassa, Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva i Josep Rull i 7 anys de presó per Meritxell Borràs, Carles Mundó i Santi Vila. Aquests tres darrers per malversació i no pas per rebel·lió com els altres.

A més reclamen l'aplicació més dura del codi penitenciari com els violadors o els terroristes. És a dir que no puguin accedir al tercer grau fins a la meitat de la condemna.

L'advocació no veu la violència com a nucli dels suposats fets delictius

Mentre la Fiscalia posava l'accent en la violència per acusar de rebel·ló, l'advocacia de l'Estat entén que aquesta no és una qüestió nuclear dels esdeveniments de setembre i octubre del 2017. Rosa Maria Seoane, en canvi, si va defensar que els acusats i acusades van organitzar i participar de forma activa i premeditada en un alçament públic i tumultuari amb l'objectiu de subvertir l'ordre constitucional i evitar l'acció de les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

Seoane tampoc ha canviat les penes de presó d'abans del judici i demana 12 anys de presó per sedició i malversació per a Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull i Dolors Bassa pel seu estatus d'autoritat dins del Govern. Per Carme Forcadell, 10 anys de presó i per Meritxell Borràs, Santi Vila i Carles Mundó demana set anys de presó per malversació però no pas per sedició. Pels Jordis l'advocacia demana 8 anys de presó per haver induït a la sedició.

Vox 'salva' Santi Vila

L'acusació particular, formada pel partit d'extrema dreta Vox, és qui demana les penes més altes i només ha modificat la petició que va fer inicialment en el cas de Santi Vila. Els ultres creuen que el judici ha provat que el Govern de l'1-O, Forcadell i els Jordis formaven una organització criminal.  Demanen una condemna exemplar que no només serveixi per castigar els líders independentistes sinó també per advertir a futures generacions.

Vox demana 74 anys de presó per Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva i Dolors Bassa per rebel·lió, organització criminal i malversació; pels Jordis i Forcadell demanen 52 anys de presó per rebel·lió i organització criminal; i 24 per Meritxell Borràs i Carles Mundó per organització criminal però en canvi exculpa Santi Vila i només demana que se'l condemni per desobediència, que no comporta penes de presó.

La setmana que ve serà el torn de les defenses i posteriorment l'al·legat final dels acusats i acusades i el judici serà vist per una sentència que es preveu a l'octubre.

Notícies relacionades

Dolors Bassa no respon a Vox per respecte a les dones d'Espanya (20-02-2019)

Un any de l'empresonament de Dolors Bassa (19-02-2019)

La defensa de Bassa rebutja que hi hagi rebel·lió i denúncia vulneració de drets bàsics (12-02-2019)

Arrenca el judici contra Dolors Bassa i el Referèndum de l'1-O
(12-01-2019)

Ràbia, impotència i dolor pel trasllat dels presos independentistes a Madrid (01-02-2019)

Traslladen els presos polítics a Madrid (01-02-2019)

Marchena demana el trasllat dels líders i activistes independentistes empresonats a Madrid (11-01-2019)

Bassa demana que no es deixi caure Sánchez i retreu la divisió independentista (09-01-2019)

El Suprem rebutja jutjar Bassa i la resta del Govern de l'1-O a Catalunya  (28-12-2018)

El Suprem confirma l'acusació contra Bassa i la resta de polítics i activistes encausats (25-10-2018)

Dolors Bassa ja és a la presó de Figueres (04-07-2018)

Dolors Bassa carrega contra Llarena i considera que el procediment judicial "no és just" (18-04-2019)

Dolors Bassa torna a la presó
 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeix



Més articles de Política