Cap de setmana dels Barbuts amb sol i màximes d'entre 15 i 20 graus

Cap de setmana dels Barbuts amb sol i màximes d'entre 15 i 20 graus
Baix Empordà

Data: 18/01/2021

Els Barbuts amenaçaven amb un cap de setmana de fred intens i al final va ser més el nom que la cosa. Sense excepcionalitats el que havia de ser el període més fred de l'any no ha deixat de ser un  dissabte i diumenge normal d'hivern amb sol al migdia que ha pujat les temperatures màximes gairebé fins als 15 graus.

Si el cap de setmana la gran borrasca que havia de creuar tot el país i deixar neu a cotes baixes va tenir una incidència mínima al Baix Empordà, la setmana dels barbuts ha començat de la mateixa manera.

El bon temps al migdia va alleugerir el fred intens de la nit amb temperatures màximes que van fregar els 20 graus a Torroella de Montgrí, van arribar als 15 a La Bisbal i es van quedar a poc menys d'un grau de diferència a Castell d'Aro.  Això va fer que la temperatura mitjana del dia fos gairebé 2 graus per sobre la registrada el cap de setmana passat de Temporal Filomena.

El que sí que va ser baixa va ser la temperatura mínima que va fregar els 0 graus i inclòs va baixar a valors negatius durant la nit i matinada. 1 grau a Castell  d'Aro, 0 a Torroella i - 1 a La Bisbal van ser alguns dels valors registrats.

La setmana dels Barbuts correspon a tres sants que duien barba. Sant Pau, Sant Ermità i Sant Antoni Abad, els dies 15, 16 i 17. Segons la tradició catalana aquestes llargues i frondoses barbes són sinònim de fred i neu. El precedeixen Sant Bonet el dia 15 i Sant Canut el 19 de gener, sants que també duien barba segons la iconografia cristiana.

Més enllà de la llegenda les dades històriques del Servei Meteorològic de Catalunya confirmen que es tracta de mitjana del període més fred de l'any.

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat