Autisme i confinament: què podem fer des de casa?

Baix Empordà

Data: 02/04/2020

INTERVÉ: Elisabet Sánchez, psicòloga

El 2 d'abril se celebra el Dia Mundial de la Sensibilitzacio sobre l'Autisme. Les persones diagnosticades amb el Trastorn de l'Espectre Autista (TEA) no tenen una malaltia, sinó una condició que els fa entendre el món de forma diferent. 

És important, doncs, que tota la població tingui més clars que mai una sèrie d'elements mentre duri l'estat d'alarma. La gent amb TEA té predilecció per unes rutines, una estabilitat. Els canvis en el dia a dia són una font de malestar i el confinament és un canvi radical. Se'ls demana que entenguin idees molt complexes com consciència col·lectiva o responsabilitat social. 

El confinament, per tant, pot ser sinònim d'estrès, ansietat i pot incrementar la insistència en voler sortir i dur a terme les rutines habituals. Fins i tot, també, pot generar més dificultats per autorregular-se. És a dir, podrien causar-se lesions a si mateixos o a la gent del seu entorn. Per tot això el 19 de març, cinc dies després de decretar l'estat d'alarma, el govern va incloure'ls dins les excepcions a l'hora de sortir al carrer.

Pels pares que estan a casa amb fills amb TEA es donen unes pautes. Primer de tot és important mantenir-los sempre informats de la situació i fer-ho amb pictogrames i elements visuals. A dins dels domicilis cal també mantenir uns horaris el més semblant possible a l'habitual, també visuals, i amb tasques realistes que no generin frustració. És un gran moment per incloure-hi activitats que puguin beneficiar-los a l'hora de millorar la seva autonomia.

A la resta de la gent se'ns proposen dues iniciatives que podem fer amb els nostres aparells mòbils. Una és 'Yo aprendo yo trabajo' de la Confederación Autismo España. L'altra  'Light it up Blue': des d'Autism Speaks ens convoquen aquest dijous a les nou de la nit als nostres balcons

Per a més dubtes, psicòlegs com l'Elisabet Sánchez (Instagram: @elisabetsanchez_psicologia) posen a disposició les seves xarxes socials per atendre de forma desinterssada les preguntes que puguin sorgir a les famílies. 

Comentaris (0)

*Per comentar es necessari estar registrat. Registra't o accedeixMés articles de Societat